ConsumentEconomie

Waarom tampons in 2018 goedkoper worden

Een recent Koninklijk Besluit wijzigt de bijlagen van het BTW-kb. Dat zal onder andere gevolgen hebben voor de prijs van maandverbanden, inlegkruisjes en externe defibrillatoren.

Verlaging btw-tarief

In de praktijk gaat het om een verlaging van het btw-tarief van 21% naar 6%. De wijziging komt er in navolging van een Europese btw-richtlijn die oproept om bepaalde goederen goedkoper te maken voor de eindconsument. Het gaat om producten die de publieke gezondheid ten goede komen en het sociale zekerheidssysteem ontlasten.  Door het btw-tarief met 15% te verlagen, neemt de wetgever alvast de nodige maatregelen.

De verlaging zou van toepassing zijn op inlegkruisjes, maandverbanden, tampons, producten voor de “hygiënische bescherming van de vrouw” en op “intieme tissues voor de hygiënische bescherming van de genitale zone van personen andere dan baby’s”.

Door de verlaging van het btw-tarief voor externe defibrillatoren hoopt de Regering dat er meer AED’s zullen komen in publieke ruimtes. Medische specialisten reageren alvast enthousiast.

Het verlaagd btw-tarief zal van toepassing zijn vanaf 1 januari 2018.

Geef een reactie