De burgerLeven & Wonen

Nog tot 30 maart de tijd voor akte van levenloos kind

Sinds 31 maart 2019 is het voor ouders mogelijk om een volwaardige akte te laten opstellen van een levenloos geboren kind en dit met voor- en achternaam. De facultatieve akte heeft geen rechtsgevolgen, hoewel het wel mogelijk is dat latere wetten in rechtsgevolgen zullen voorzien. Voor kinderen die levenloos geboren zijn voor 31 maart 2019 werd eveneens de mogelijkheid voorzien om een akte op te laten stellen. Ouders hebben daar echter maar tot 30 maart 2020 de tijd voor.

Niet voor alle levenloos geboren kinderen

De uitzonderingsmaatregel is voorzien voor levenloos geboren kinderen die voor 31 maart 2019 geboren zijn en dit minimaal 140 dagen na de verwerking. Zij kunnen tot 30 maart 2020 een akte laten opstellen of een naam in een bestaande akte laten vermelden en dit ongeacht wanneer het kind voor 31 maart 2019 is geboren:

  • Een facultatieve akte van een levenloos geboren kind laten opstellen wanneer het kind vanaf 140 tot en met 179 dagen na de verwerking is geboren;
  • Een naam en/of voornaam in de verplichte akte van levenloos kind laten vermelden indien het kind 180 dagen of meer na de verwerking is geboren.

Hoe kan ik alsnog een akte van levenloos kind laten opstellen?

Om een akte van levenloos kind te laten opmaken, moeten de ouders zich samen aanbieden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de plaats van de bevalling (en dus niet van de woonplaats). De twee ouders moeten samen een gemeenschappelijke verklaring afleggen en kiezen daarbij zelf welke voornamen ze aan het kind geven. Ook voor de wijziging van een bestaande akte is een gemeenschappelijke verklaring nodig.

“De wet kwam tegemoet aan de vraag van ouders van een levenloos geboren kind om dat kind een volwaardige plaats te geven in hun leven. Het feit dat een levenloos geboren kind van minder dan 180 dagen niet kon opgenomen worden in de databank van de Akten van de Burgerlijke Stand en zij dit kind geen voornaam kunnen geven, raakte de rouwende ouders diep. De overgangsregeling van 1 jaar loopt bijna af, mensen die lang geleden hun kindje verloren kunnen dit ook nog steeds doen tot eind maart.” (Koen Geens)

Wat met nieuwe levenloos geboren kinderen?

Bij nieuwe levenloos geboren kinderen blijft het verplicht om een akte van levenloos kind op te laten stellen wanneer het kind 180 dagen of meer na de verwerking is geboren. Bij een eerdere geboorte blijft het facultatief mogelijk om vanaf de 140ste dag na de verwerking een akte op te laten stellen. Het medisch attest vormt de basis van de akte.

Pas rechtsgevolgen vanaf de 180ste dag na de verwerking

Het gaat louter om een symbolische mogelijkheid, daar de facultatieve akte geen rechten opent en geen rechtsgevolgen heeft. Zo heeft een bevallen moeder vanaf de 180ste dag na de verwerking bijvoorbeeld recht op moederschapsrust, terwijl een bevalling een dag eerder dit recht niet opent.

Geef een reactie