BoeteDossier coronavirusIn de persStraf

Ook boswachters mogen beboeten bij overtreding coronamaatregelen

De afgelopen dagen worden bossen overspoeld door wandelaars, wat op zich niet verboden is. De bossen die normaal toegankelijk zijn, blijven ook gewoon geopend. In de praktijk blijkt echter dat veel wandelaars de nieuwe coronamaatregelen niet naleven eenmaal ze in het bos zijn. Ze komen bijvoorbeeld in groep, troepen samen rond picknickbankjes en houden onvoldoende afstand van andere wandelaars. Daarom heeft Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir nu de bevoegdheid van boswachters uitgebreid en mogen zij ook forse boetes uitschrijven.

Wandelen in bossen nog steeds toegestaan

Gezinnen of individuen mogen nog steeds in de bossen wandelen en dergelijke vormen van beweging worden zelfs aangeraden. Maar naast de klassieke regels, zoals zich niet begeven in niet-toegankelijke delen van het bos, moeten ook alle regels omtrent social distancing worden gerespecteerd. Zo mogen ze bijvoorbeeld enkel wandelen in gezinsverband of met één vriend en moeten ze minimaal 1,5 meter afstand houden. Ook ten opzichte van andere wandelaars moet men de nodige afstand bewaren. Wanneer het te druk is, is het dan ook beter om huiswaarts te keren.

Boswachters schrijven al langer boetes uit

Natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos hebben al langer de bevoegdheid om pv’s en boetes uit te schrijven. Dat doen ze bijvoorbeeld al langer voor een veelvoud aan overtredingen zoals het wandelen op verboden plaatsen, overtredingen op de riviervisserijwet of voor loslopende honden. Uit eerdere rapporten blijkt dat ook de handhaving ten goede te komen.

Vanaf vandaag krijgen boswachters, naast de natuurinspecteurs die reeds boetes konden uitschrijven, nu ook de bevoegdheid om boetes uit te schrijven aan wandelaars die de coronamaatregelen niet naleven. Het gaat bijvoorbeeld om wandelaars die onvoldoende afstand houden of die het samenscholingsverbod overtreden. Er is de Vlaamse boswachters wel gevraagd om in de eerste plaats aan te manen en niet meteen boetes uit te schrijven. Enkel wie weigert de regels na te leven of wie na een eerdere aanmaning opnieuw een overtreding begaat, wordt beboet. De boetes kunnen tot 800 euro bedragen. In totaal zorgen 84 boswachters en een dertigtal natuurinspecteurs voor de handhaving van de coronamaatregelen.

Geef een reactie