Dossier coronavirusEconomieFiscaalIn de pers

FOD Financiën gaat betalingsuitstel verlenen door coronacrisis

Eerder werd al aangekondigd dat de FOD Financiën soepeler ging omspringen met de deadlines. Intussen heeft minister van Financiën Alexander De Croo ook de nodige instructies gegeven. Zowel bedrijven als particulieren krijgen hierdoor meer financiële ademruimte om de tijdelijke economische terugval te overbruggen.

Uitstel van betaling

Het gaat alleen om uitstel van betaling zonder nadelige gevolgen, er worden geen fiscale schulden kwijtgescholden. Men mag dus enkel later betalen, maar dat houdt ook in dat de fiscus de nalatigheidsinteresten en boetes niet zal innen. In principe gaat het om een verlenging van twee maanden, maar zo nodig kan je altijd in contact treden met de FOD Financiën om ook nadien tot een afbetalingsplan te komen of om te vragen om de nalatigheidsinteresten te laten vallen. Dat kon trouwens ook voor de coronacrisis al.

Het uitstellen van betalingstermijnen geeft hen een onmiddellijke buffer van 4,5 miljard euro om deze moeilijke periode zo goed mogelijk te overbruggen.” (Alexander De Croo, minister van Financiën)

Uitstel voor de btw-aangifte en btw-betaling

De periodieke btw-aangifte van de maand februari 2020 wordt uitgesteld tot 6 april 2020. De periodieke btw-aangifte voor de maand maart 2020 en de eerste kwartaalaangifte voor kwartaalaangevers worden uitgesteld tot 7 mei 2020. Ook starters met een vergunning voor maandelijkse teruggaaf kunnen uitstel krijgen tot de 24ste maand volgend op de aangifteperiode. De intracommunautaire opgave wordt volgens hetzelfde tijdsschema uitgesteld. Voor de jaarlijkse klantenlisting gaat het om een uitstel tot 30 april 2020.

Wanneer op basis van de btw-aangifte blijkt dat je btw verschuldigd bent, krijg je eveneens uitstel van betaling zonder boetes of interesten:

  • Maandaangifte van februari 2020: tijd tot 20 mei 2020
  • Maandaangifte van maart 2020: tijd tot 20 juni 2020
  • Kwartaalaangifte van kwartaal I (januari – maart 2020): tijd tot 20 juni 2020

Uitstel voor betaling van de bedrijfsvoorheffing

Ook de betaling van de bedrijfsvoorheffing wordt met twee maanden uitgesteld zonder interesten of boetes:

  • Maandaangifte van februari 2020: tijd tot 13 mei 2020
  • Maandaangifte van maart 2020: tijd tot 15 juni 2020
  • Kwartaalaangifte van kwartaal I (januari – maart 2020): tijd tot 15 juni 2020

Indien dit uitstel, gelet op de financieel moeilijke toestand, niet zou volstaan is het mogelijk om een aanvraag in te dienen voor bijkomende betaaltermijnen, een vrijstelling van de nalatigheidsinteresten of een kwijtschelding van boeten wegens laattijdige betaling.

Uitstel voor betaling personenbelasting en vennootschapsbelasting

De betaling van de personen- en vennootschapsbelasting van aanslagjaar 2019 wordt ook met twee maanden uitgesteld, maar het gaat enkel om belastingen die vanaf 12 maart 2020 zijn gevestigd. Voor afrekeningen die voordien werden gevestigd, kan er enkel op aanvraag een andere betaaltermijn worden toegekend.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie