EconomieMilieuZelfstandig & Vennootschap

Op hoeveel jaar moet je zonnepanelen afschrijven?

Ook als ondernemer kan je zonnepanelen op het dak plaatsen. Een ideale investering om jouw groene visie te onderstrepen. In de tussentijd profiteer je bovendien ook gewoon van ‘gratis energie’. De zonnepanelen zelf dien je dan wel jaarlijks af te schrijven. Maar welke afschrijvingstermijn dien je te hanteren?

Principe: afschrijving zonnepanelen op 20 jaar

Nergens in de wetgeving is aangegeven wat de afschrijvingstermijn van zonnepanelen moet zijn. Je dient dan ook andere bronnen aan te wenden. Zowel de ruling 2010.317 van 7 september 2010 als bepaalde rechtspraak spreekt van een afschrijvingstermijn van 20 jaar. Een controleur zal zo’n afschrijvingstermijn van 20 jaar eenvoudig respecteren. Volgens hem gaat het mogelijks zelfs om een minimale of een vaste afschrijvingstermijn. Maar dat blijkt dan weer niet te kloppen.

Kortere afschrijvingstermijn mogelijk

In een parlementaire vraag van 18 april 2017 werd minister Van Besien gevraagd of het hier wel degelijk ging om een vaste afschrijvingstermijn. Volgens hem was dit alvast niet het geval (parl. Vr. nr. 17034). Indien uit de concrete feiten blijkt dat de zonnepanelen geen 20 jaar mee zullen gaan, hoef je ze met andere woorden niet op die termijn af te schrijven. Natuurlijk ligt de bewijslast wel bij jou.

Raadpleeg geschatte levensduur

Indien je jouw zonnepanelen sneller wilt afschrijven, zal je moeten aantonen dat de economische levensduur van de zonnepanelen minder dan 20 jaar bedraagt. Houd voor ogen dat het niet gaat om de technologische veroudering ten opzichte van nieuwe modellen. Dergelijke informatie vind je onder andere terug in de gegevens van fabrikanten, maar er zijn ook al diverse onderzoeken verschenen.

Het hanteren van een kortere economische levensduur is overigens niet zo vreemd.  Hoewel terugverdienmodellen vaak zwaaien met een levensduur van zo’n 25 jaar, blijkt dat lang niet altijd gehaald te worden. Een onderzoek van het keuringsinstituut Kiwa NV toonde bijvoorbeeld eerder al aan dat ruim 50% van de aan consumenten verkochte zonnepanelen die geschatte levensduur van 20 tot 25 jaar helemaal niet halen.

 

Geef een reactie