FeaturedInternationaal

Op reis naar Vietnam? Lees dan eerst deze zes aandachtspunten!

Sinds de jaren ’90 van vorige eeuw speelt Vietnam opnieuw een rol in de internationale politiek. De Verenigde Staten hief het handelsembargo op en de Wereldbank kende opnieuw leningen toe. Langzaamaan vonden ook toeristen opnieuw hun weg naar de socialistische volksrepubliek. Zij trekken niet alleen naar Hanoi, maar hebben ook aandacht voor de verschillende nationale parken, het vroegere Saigon en de Mekong delta. Ben ook jij van plan om op reis te gaan naar Vietnam? Neem dan vooraf onderstaande zes aandachtspunten goed door.

# 1. Vraag een visum aan

Indien je op reis gaat naar Vietnam moet je een visum aanvragen. Enkel jouw internationaal paspoort volstaat met andere woorden niet. Voor het aanvragen van een visum bestaan er verschillende methoden. Ze zijn echter lang niet allemaal even interessant.

In de eerste plaats kan je een visum aanvragen via de Vietnamese ambassade. De ambassade van Vietnam in België vind je op het adres Generaal Jacqueslaan 1, 1050 Elsene. De procedure via de ambassade is echter vrij omslachtig en duur. Een visum voor Vietnam online aanvragen is dan ook veel interessanter. Een e-visum is voor Belgen echter niet mogelijk, wel voor Nederlanders.

In de praktijk is de eenvoudigste manier om als Belgische toerist Vietnam binnen te kunnen, dan ook via een zogenoemde Visa on arrival. Wel dien je ook voor zo’n Visa on arrival over een goedkeuringsbrief te beschikken. De goedkeuringsbrief moet je vervolgens meenemen. Bij aankomst in Vietnam moet je de goedkeuringsbrief, in combinatie met twee paspoortfoto’s en een NA1-formulier, voorleggen. Je zal overigens ook nog een bijdrage voor de visumverwerking moeten betalen. Reken op zo’n 25 tot 50 Amerikaanse dollar, afhankelijk van de duur van de Single Entry. Verwacht je overigens ook maar aan een drukte van jewelste. Niet voor niets moedigt Vietnam andere alternatieven, zoals het eerder aangehaald online e-visum, aan.

Lees ook: Indien je jouw vlucht mist heb je recht op een terugbetaling van de taksen

# 2. Let op met het huren van een bromfiets

Veel toeristen huren in Vietnam een bromfiets. Hiervoor moet je over een internationaal rijbewijs beschikken. Om als bestuurder echter beroep te kunnen doen op een bijstandsverzekering, moet er op het rijbewijs aangegeven staan dat je met een bromfiets mag rijden. Indien dit niet nadrukkelijk is aangegeven, kan je geen beroep doen op de bijstandsverzekering. Hoe dan ook raadt de FOD Buitenlandse Zaken aan om ook zelf een goede bijstandsverzekering af te sluiten.

# 3. Respecteer de lokale wetgeving

Als toerist moet je natuurlijk de lokale wetgeving respecteren. Drugs, zelfs in de kleinste hoeveelheid, kan bijvoorbeeld in zware sancties resulteren. Hiernaast wordt homoseksualiteit gedoogd, maar dien je de nodige discretie aan de dag te leggen. Als buitenlandse bezoeker mag je overigens geen Vietnamese ingezetenen op jouw hotelkamer uitnodigen, een maatregel in de strijd tegen prostitutie. Tot slot mag je geen militaire terreinen fotograferen.

# 4. Zorg voor een voorschrift voor al jouw medicijnen

Wanneer je medicijnen meeneemt naar Vietnam, zorg je ervoor dat je over een geldig doktersvoorschrift beschikt. Zeker indien het gaat om antidepressiva is dat het geval. In het verleden werden immers al buitenlanders veroordeeld omdat ze niet over een geldig voorschrift beschikten. Uiteraard heeft een en ander te maken met de strenge drugswetgeving in het land.

# 5. Opgelet bij het meenemen van ‘koopjes’

In Vietnam worden nog veel namaakproducten verkocht. Het gaat vooral om handtassen, horloges en kleding. Bij de terugkeer naar Europa zal de douane daar tegen optreden. In principe volgt steeds een verbeurdverklaring en zullen de goederen worden vernietigd. Daarnaast kan men ook sancties opleggen die oplopen tot een gevangenisstraf van drie jaar en een geldboete van 500.000 euro. Als toerist hoef je zo’n hoge sancties natuurlijk nog niet meteen te vrezen, maar je let toch maar beter op bij het kopen van merkproducten aan abnormaal lage prijzen. Enkel goederen kopen via officiële verkoopkanalen luidt dan ook de boodschap.

Let hiernaast ook op met antiquiteiten die soms openbaar worden verkocht. Het uitvoeren daarvan is immers verboden. Koop je toch een oud ambachtswerk? Vraag de verkoper dan steeds om een ontvangstbewijs en laat de verkoper een schriftelijke verklaring afleveren dat het product vrij mag worden uitgevoerd.

Wil je tot slot een huisdier meenemen uit Vietnam? Dan moet je over een veterinair certificaat beschikken en moet het vaccinatieboekje aangeven dat het dier tegen hondsdolheid werd ingeënt. Er wordt bovendien aangeraden om vooraf contact op te nemen met de ambassade.

# 6. Probleem? Neem contact op met de centra voor bijstand aan toeristen

In Vietnam zijn er drie centra voor bijstand aan toeristen. Zij helpen jou bij problemen zoals diefstal of ongevallen. De drie centra zijn te vinden in de steden Hanoi, Da Nang – Hoi An en Hoi Chi Minh City.  Bij ernstige onvoorzienbare moeilijkheden kan je je dan weer wenden tot de consulaten.

Maar uiteraard hopen wij dat je hun bijstand nooit nodig hebt. Fijne reis!

Geef een reactie