EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Opgelet: nieuw btw-nummer voor Nederlandse eenmanszaken

Heeft je bedrijf Nederlandse eenmanszaken tot het klantenbestand behoren? Dan hebben zij intussen een brief met hun nieuw btw-id ontvangen. Vanaf 1 januari 2020 ben je verplicht om het nieuwe btw-id te gebruiken, bijvoorbeeld voor het opstellen van de intracommunautaire opgave. Vergeet zeker niet om de gewijzigde gegevens tijdig op te vragen bij Nederlandse klanten.

Over het nieuw btw-nummer in Nederland

Voor Nederlandse eenmanszaken zonder rechtspersoonlijkheid wordt momenteel het BSN-nummer (burgerservicenummer; het persoonlijk nummer in de sociale zekerheid) als btw-nummer gebruikt. Het gaat hierbij om een persoonsgegeven en dat mag volgens de nieuwe GDPR-regels niet. Daarom krijgen Nederlandse eenmanszaken ook een nieuw btw-id die ze vanaf 1 januari 2020 moeten gebruiken. Het nieuwe btw-id zal bestaan uit het voorschrift ‘NL’, negen cijfers die niet langer gelinkt zijn aan het burgerservicenummer, het getal ‘B’ en twee controlenummers.

Wat moet je doen?

Vanaf 1 januari 2020 moeten Nederlandse eenmanszaken hun nieuw btw-id publiceren op hun website en op de facturen. Als Belgisch bedrijf met Nederlandse klanten, moet je vanaf 1 januari 2020 dan ook het nieuwe btw-id gebruiken. Dat is ook noodzakelijk voor het opmaken van intracommunautaire opgaves. Ook indien de intracommunautaire opgave in 2020 wordt opgemaakt maar betrekking heeft op leveringen uit 2019, moet je het nieuwe btw-id gebruiken. Pas dus zeker tijdig de btw-nummers van Nederlandse klanten aan in het boekhoudprogramma en vraag zo nodig het btw-id op.

Het nieuwe btw-id is er enkel voor eenmanszaken. Indien je klant een rechtspersoon is, zoals een Nederlandse bv, blijft het btw-nummer wel gewoon behouden.

Geef een reactie