De burgerLeven & Wonen

Wat met mijn Vlaamse woonbonus bij een hypotheekruil na 2019?

Vanaf 1 januari 2020 komt er een einde aan de Vlaamse woonbonus. Wie nog snel van de woonbonus wou genieten, zal intussen wel al actie ondernomen hebben. Er is nu echter al een volgende groep ongeruste eigenaars: zij die momenteel van de woonbonus genieten, maar de komende jaren van plan zijn een ander onroerend goed te kopen. Deze groep hoeft zich echter nog niet meteen zorgen te maken.

Hypotheekruil blijft mogelijk na 2019

Wanneer je een nieuwe woning koopt en de vorige woning (waarvoor de Vlaamse woonbonus werd toegekend) verkoopt, blijft het mogelijk om een zogenaamde hypotheekruil toe te passen. Hierdoor hoeft de oude hypotheek niet doorgehaald te worden en hoeven er niet opnieuw dossier- en aktekosten worden opgesteld. Er is dan geen wederbeleggingsvergoeding verschuldigd en ook de andere kosten blijven beperkt. In principe is er enkel het vast recht van 75 euro, maar dat valt dus wel heel goed mee.

Omdat de Vlaamse woonbonus vasthangt aan de hypothecaire lening, zal de woonbonus gewoon mee verhuizen. Hierdoor blijf je de Vlaamse woonbonus ook bij je nieuwe woning genieten. Er is daarbij wel een kanttekening: je behoudt enkel het fiscaal voordeel op het uitstaande bedrag waarvoor de woonbonus nu al geldt. Indien je extra leent om de aankoop van de nieuwe woning te financieren of om verbouwingswerken uit te voeren, geniet je voor dat deel niet van de Vlaamse woonbonus.

Ook wanneer je de eerdere hypotheek laat doorhalen en op een later moment een nieuwe hypotheek vestigt, verlies je het recht op de Vlaamse woonbonus. Informeer daarom steeds bij de bank onder welke voorwaarden een hypotheekruil mogelijk is.

Alleen maar voordelen

Met de afschaffing van de Vlaamse woonbonus koos de Vlaamse regering ervoor om het kopen van een woning goedkoper te maken, door de registratierechten te verlagen. Wie nu al van de Vlaamse woonbonus geniet, hoeft zich geen zorgen te maken want zij passeren twee keer langs de kassa. Enerzijds kan je de Vlaamse woonbonus via de hypotheekruil overdragen naar het nieuw onroerend goed, terwijl je anderzijds minder registratierechten moet betalen.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie