De toevoeging van een vingerafdruk aan de elektronische identiteitskaart is omstreden. Zo had onder andere de Gegevensbeschermingsautoriteit eerder al een negatief advies gegeven en er lopen nog procedures voor het Grondwettelijk Hof. Toch gaat de federale regering verder met de omzetting van de Europese Verordening 2019/1157 dat België verplicht om tegen 2 augustus 2021 de vingerafdrukken op te nemen in de chip van de elektronische identiteitskaart. Een nieuw uitvoeringsbesluit concretiseert nu een en ander waardoor het uitrollen van de nieuwe eID van start kan gaan.
Digitale afdruk van de wijsvinger
In principe zal de gemeente via aangepaste sensors een afdruk nemen van de wijsvinger van elk hand. Enkel indien dat niet kan, bijvoorbeeld omdat iemand niet over een wijsvinger beschikt, mag een afdruk van een andere vinger worden genomen. Hierbij moet de gemeente een rangorde respecteren:
- eerst de wijsvinger; indien onmogelijk
- de middelvinger; indien onmogelijk
- de ringvinger; indien onmogelijk
- de pink; indien onmogelijk
- de duim.
Het digitale beeld wordt door de diensten van het Rijksregister via een beveiligde verbinding doorgestuurd naar de producent. De producent zal de digitale afdruk vervolgens elektronisch integreren in de eID.
Uitzonderingen op de verplichte vingerafdruk
De wetgever geeft duidelijk aan dat er in principe geen vingerafdrukken mogen worden afgenomen van kinderen jonger dan twaalf jaar, tenzij ze voor de leeftijd van 12 jaar een eID aanvragen die ze vanaf hun twaalfde levensjaar ontvangen. De Kids-ID is met andere woorden vrijgesteld.
Daarnaast geldt ook een uitzondering voor mensen bij wie het fysiek onmogelijk is om een vingerafdruk af te nemen. Het is aan het gemeentebestuur om die onmogelijkheid vast te stellen. Bij twijfel kan men om een medisch attest vragen.
Wanneer het tijdelijk onmogelijk zou zijn om een vingerafdruk af te nemen, bijvoorbeeld omwille van een operatie, zal eveneens een identiteitskaart zonder vingerafdruk worden uitgereikt. Die identiteitskaart is echter slechts beperkt geldig (namelijk twaalf maanden).
Voor wie zich niet kan verplaatsen naar het gemeentehuis en voor wie niet onder een uitzonderingsgrond vallen, zoals gedetineerden, wordt er geen uitzondering voorzien. Het uitvoeringsbesluit geeft duidelijk aan dat de gemeente dan een mobiele oplossing moet gebruiken.
Testfase van start
Gisteren begon de testfase met de nieuwe elektronische identiteitskaarten te lopen. Lokeren beet de spits af, want de Lokerse burgemeester Filip Anthuenis nam als eerste de nieuwe eID in ontvangst van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. Het is nog niet duidelijk wanneer de definitieve uitrol van de nieuwe eID zal plaatsvinden. Daarvoor is het nog wachten op de resultaten van de testgemeenten.