GevangenisstrafStraf

Pilootproject: transitiehuis re-integratie opent de deuren

Op 1 september 2019 zal het eerste transitiehuis van België de deuren openen en dit te Mechelen. Het gaat om een pilootproject van iets meer dan 1 jaar dat na afloop wordt geëvalueerd. In 2020 zal er ook in Wallonië een transitiehuis komen. Na een positieve evaluatie zal het project naar 100 andere locaties worden uitgebreid.

Over het transitiehuis te Mechelen

In het transitiehuis te Mechelen zullen 15 plaatsen voorzien zijn voor geselecteerde gedetineerden. Deze gedetineerden kunnen het laatste deel van hun straf in het transitiehuis uitzitten. Het gaat om een vriendelijkere omgeving waarbij gedetineerden op het leven na hun straf worden voorbereid.  Zo worden ze voorbereid om zelfstandig te wonen, te werken en te functioneren binnen de maatschappij.

Een gedetineerde moet de kans krijgen zich voor te bereiden op een eventuele re-integratie in de maatschappij. In een transitiehuis krijgt de gedetineerde naar het einde van zijn straf de kans om daar intensief aan te werken” (Koen Geens, Minister van Justitie).

Het pilootproject gaat van start in Mechelen, waar twee naast elkaar gelegen huizen worden gebruikt. Hier zullen de gedetineerden elk een gewone kamer krijgen en zal men in gemeenschap samenleven. Er wordt een budget van €910.218,75 voorzien voor de kosten in het opstartjaar. Het pilootproject loopt van 1 september 2019 tot en met 31 december 2020.

In zijn bestuursakkoord formuleerde het stadsbestuur al dat het werk zou maken van de re-integratie van ex-gedetineerden. Ik ben dan ook blij dat de minister onze inspanningen honoreert met de keuze voor Mechelen als Vlaamse pilootstad voor het project transitiehuizen. Zo behoudt Mechelen zijn voorsprong op het vlak van integrale veiligheid” (Bart Somers, Burgemeester van Mechelen).

Ook transitiehuis te Edingen

Naast de test in het Vlaamse Mechelen volgt binnenkort ook een proefproject in Wallonië. Op 1 januari 2020 zal ook in het Waalse Edingen een transitiehuis de deuren openen. Voor het pilootproject te Edingen werd een budget van €912.713,- voorzien. Het pilootproject loopt er van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020. Nadien volgt de aangekondigde evaluatie.

De gemeentelijke autoriteiten hebben het pilootproject van de FOD Justitie, dat de oprichting van een transitiehuis in de stad Edingen beoogt, goed onthaalt. Er is een akkoord tussen de FOD en de private eigenaars met betrekking tot de huur van de locatie. Deze structuur heeft zijn efficiëntie reeds bewezen in Nederland en Edingen wordt een pioniersstad in de oprichting van het eerste transitiehuis in Wallonië.” (Olivier Saint-Amand , burgemeester van Edingen)

Geef een reactie