BoeteFeaturedIn de persStraf

Politiemotard herkennen? Ze dragen binnenkort nieuwe jasjes

Tijdig een politiemotard herkennen kan je een fikse boete besparen. Momenteel zie je dergelijke motards vaak met blauwe of fluogele vesten verschijnen. Echter heeft de federale regering aangegeven dat dergelijke vesten niet voldoende opvallen in het verkeer. Een politiemotard herkennen moet dan ook eenvoudiger worden. Uiteraard omwille van het sensibiliserend effect.

Het nieuwe uniform van de politiemotard herkennen

De blauwe of fluogele vesten worden vervangen door een fluorescerende oranjerode kleur. Dit moet ervoor zorgen dat politiemotards beter opvallen in het donker. Daarom worden er overigens ook reflecterende stroken over de schouders aangebracht. Ook het politielogo zal prominenter aanwezig zijn. Opvallend is dan weer dat men afstapt van de vroegere lederen kleding. Vanaf nu zullen de jassen en broeken uit textiel bestaan.

Fig. Vergelijking tussen het oude uniform van de politiemotard en het nieuwe uniform van de politiemotard.

Politiemotards herkennen: tot 2026 een allegaartje…

In principe zou een politiemotard herkennen dus eenvoudiger moeten worden. Maar de federale regelgever wil natuurlijk niet dat bestaande uniformen nu ineens in de vuilnisbak verdwijnen. Daarom heeft het een overgangsperiode voorzien.

Zo mag de oude kleding van de politiemotards (het blauwe uniform met de zware broek) nog tot 23 november 2021 worden gebruikt. Maar in de zones die voor 23 november 2016 een gele jas ingevoerd hebben, kan de politie- of gemeenteraad een machtiging verlenen om ze tot en met 23 november 2026 te dragen. Hetzelfde geldt overigens voor de zones die voor 23 november 2016 een jas invoerden met anders aangebrachte kleurvakken en retroreflecterende strepen.

Tot 23 november 2026 kan je de verschillende outfits met andere woorden nog steeds tegenkomen. In de praktijk wordt een politiemotard herkennen dus niet eenvoudiger. Tenzij je natuurlijke alle outfits kent…


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie