Wanneer je als consument een aankoop doet, heb je recht op twee jaar garantie. Die wettelijke garantietermijn geldt alleen voor particuliere kopers en niet voor professionals. Wie slim is een beetje ‘sjoemelt’ kan echter alsnog van die wettelijke garantie genieten. Ik leg het een en ander uit.
Wettelijke garantie voor consumenten
Consumenten hebben recht op een wettelijke garantie van twee jaar. Vooral de eerste zes maanden zijn hierbij van belang, omdat ze dan een vrij grote bescherming hebben. Gedurende de eerste zes maanden wordt er immers vermoed dat het defect al bij de aankoop aanwezig was. Het is de verkoper die dan het tegendeel moet bewijzen. Na die termijn van zes maanden is dat niet het geval, tenzij anders werd afgesproken. Daarom neem je er maar beter even de algemene voorwaarden bij.
Nogmaals: dit geldt enkel voor privé-aankopen en niet voor beroepsmatige aankopen. Eenmaal je dus vraagt om je btw-nummer op de factuur te zetten, beken je kleur. En dan geldt de wettelijke garantie niet. Natuurlijk kan je je wel nog steeds beroepen op eventuele verborgen gebreken, maar dan moet je wel zelf met bewijzen op de proppen komen.
Dan maar geen btw-nummer?
Dan zal de verkoper inderdaad vermoeden dat het gaat om een aankoop als consument en dan is de wettelijke garantie meestal wel van toepassing. Maar dan kan je de btw uiteraard niet recupereren en, indien je het wil inbrengen in je kosten, kan ook de fiscus daar moeilijk over doen.
Weet wel dat het ontbreken van een btw-nummer nog niet automatisch hoeft te betekenen dat het niet om een zakelijke aankoop gaat. Maar dat hangt dan ook af van wat je exact hebt gekocht. Bij een smartphone zal daar bijvoorbeeld niet snel discussie over bestaan, maar een professionele verticuteermachine kopen als particulier ‘die toevallig ook tuinman is’? Dat is vragen om discussies.
Een creatieve oplossing voor de fiscus
Wie creatief is koopt die smartphone als particulier en kan de btw dan niet recupereren. Nadelig? Nee hoor, want vervolgens verkoop je de smartphone gewoon door aan je vennootschap. In dat geval mag je de kosten inbrengen of afschrijven. De btw is dan eveneens niet recupereerbaar, maar mag je wel gewoon boekhoudkundig in mindering brengen of afschrijven. Maar ten opzichte van de originele verkoper kan je natuurlijk wel nog steeds je oorspronkelijke particuliere factuur op tafel leggen…