De burgerFeaturedOvereenkomsten

Schade aan je huurauto op vakantie: wat moet je doen?

Vaak is het een slim idee om een auto te huren als je op vakantie gaat. Je kunt bijvoorbeeld een auto huren in Alicante, Barcelona of een andere gewenste bestemming. Hiermee ben je een stuk mobieler en kun je ook leuke dagjes naar omliggende stadjes plannen. De kans dat er onderweg wat gebeurd, is altijd aanwezig en kan stressvol zijn. We gaan je vertellen wat je moet doen als je schade rijdt in een huurauto, zodat je dit zo soepel makkelijk kan afhandelen.

Blijf kalm en controleer op letsel

Als er een ongeval plaatsvindt, is het meer dan logisch dat je hiervan schrikt natuurlijk. Het belangrijkste bij een ongeval of wanneer je schade aan je auto ziet, is om kalm te blijven. Zorg dat iedereen veilig is en je op een veilige plek staat.  Mocht het een incident zijn, controleer dan eerst of alle inzittenden veilig zijn en niet gewond zijn geraakt. Bel daarna direct de hulpdiensten zo nodig. Gezondheid en veiligheid staan altijd voorop.

Verzamel informatie en documenteer de schade

Bij een auto huren zullen ze altijd vragen om informatie over de schade. Neem dan ook altijd gedetailleerde foto’s van de schade aan de auto en ook van de omgeving. Zorg dat je de foto’s van verschillende hoeken maakt om zo een duidelijk beeld van de situatie te geven. Noteer ook goed de locatie en tijd van het incident. Ook moet je natuurlijk alle informatie verzamelen over de andere voertuigen en betrokkenen. Denk hierbij aan namen, contactgegevens, kentekenplaat en voertuiggegevens, verzekeringsgegevens van de andere partij en ook namen en contactgegevens van eventuele getuigen.

De huurmaatschappij informeren

Neem na het incident of het ontdekken van de schade zo snel mogelijk contact op met de huurmaatschappij. Ze hebben vaak een noodnummer dat voor dit soort situaties 24 uur bereikbaar is. Geef hen alle informatie die je hebt en volg hun instructies op. Ze zullen vertellen wat de volgende stappen zijn.  Waarschijnlijk is dit het invullen van een schaderapport. Dit rapport zal helpen bij het afhandelen van de claims. Afhankelijk van het type dekking, moet je ook de schade melden aan je eigen verzekering. Volg hierbij verder alle instructies van de verhuurmaatschappij op.

De afhandeling en slimme tips

Afhankelijk van hoe je verzekerd bent en hoe de schade ontstaan is, kan het zijn dat je zelf nog kosten moet maken. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden van zowel het huurcontract en ook van je eigen verzekeringspolis. Verder is het afwachten hoe en hoe snel de afhandeling verloopt.  Hoewel ongelukken soms onvermijdelijk zijn, kan het altijd gebeuren. Rijdt dan ook altijd voorzichtig en wees op de hoogte van de lokale verkeersregels en snelheidslimieten. Parkeer de auto altijd op een veilige en goed verlichte plaats om het risico op diefstal of schade te beperken. Om ook geen gezeur met de verhuurmaatschappij te krijgen raden we altijd aan om voordat je vertrekt na het ophalen van de auto een goed controle rondje te doen en eventuele schade meteen aan te kaarten bij de verhuurder.

Geef een reactie