Internationaal

Scheepvaartwetboek treedt vroeger in werking door Brexit

Het Scheepvaartwetboek zou normaal op 1 september 2020 in werking treden. Het is een codificatie van het Belgische zee- en binnenvaartrecht dat de gebruiken en de algemene scheepvaartrechtelijke beginselen erkent. Daarnaast houdt het ook rekening met de gevolgen van de zesde staatshervorming. Via het Scheepvaartwetboek is er enige mate van zelfregulering mogelijk. Het was al op 1 augustus 2019 gepubliceerd, maar zou normaal pas in september 2020 in werking treden. De federale regering heeft een deel van het Scheepvaartwetboek nu alsnog sneller in werking doen treden.

Brexit heeft snelle respons nodig

We zouden het door de coronacrisis bijna vergeten, maar binnenkort zit er met de Brexit waarschijnlijk een nieuwe economische mokerslag aan te komen. Op de achtergrond worden de nodige voorbereidingen getroffen om de economische en praktische impact te beperken. Ook de scheepvaartpolitie, de dienst Scheepsvaartcontrole en Defensie hebben dringend nood aan beslissingsmogelijkheden om zich te organiseren. Zij moeten zich klaarmaken om het Belgische zeegebied, dat binnenkort ook een buitengrens wordt van de Schengenzone, te beschermen en de handhaving van de scheepvaartwetten te waarborgen.

Sinds 24 april 2020 in voege

Verschillende delen van het Scheepvaartwetboek zijn intussen in werking getreden. Dat wil zeggen dat de Scheepvaartpolitiediensten nu het nieuwe Scheepvaartwetboek dienen te hanteren. Het gaat onder andere om de bepalingen met betrekking tot hun bevoegdheden, hun organisatie en de handhaving. Denk bij dit laatste aan het vaststellen, opsporen en bestraffen van inbreuken op de scheepvaartwetten[1]. Voor een aantal bepalingen blijft een uitvoerings-KB wel noodzakelijk.

Hoe dan ook zullen de ambtenaren een nieuwe legitimatiekaart krijgen en kan het echte voorbereidingswerk beginnen.

[1] Volgende artikelen van het Belgische Scheepvaartwetboek zijn op 24 april in werking getreden:
– Art. 1.1.1.1 tot en met art. 1.1.1.6
– Art. 2.5.1.1 tot en met art. 2.5.1.2
– Art. 4.1.1.1 tot en met art. 4.1.1.6
– Art. 4.1.2.47
– Art. 4.1.2.63
– Art. 4.2.1.1 tot en met art. 4.2.1.26
– Art. 4.2.2.1 tot en met art. 4.2.2.8
– Art. 4.2.4.7
– Art. 4.3.1.1 tot en met art. 4.3.1.3
– Art. 4.3.2.1
– Art. 4.3.3.9


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie