Prepaidbetaalkaarten maken het mogelijk om aankopen te doen op buitenlandse websites of om veilig te betalen in het buitenland, zonder zich te moeten aansluiten bij een kredietkaartmaatschappij. Het bekendste voorbeeld van zo’n prepaidkaart is misschien nog wel de bpaid-kaart van bpost. Dergelijke anonieme prepaidbetaalkaarten houden echter een aantal risico’s in. Zo kunnen ze bijvoorbeeld worden gebruikt om wapens te kopen, geld wit te wassen of om terrorisme te financieren. Daarom zijn uitgevers van dergelijke prepaidbetaalkaarten vaak verplicht om hun klanten te identificeren. Deze regels worden vanaf 15 augustus 2020 strenger. De verstrenging komt er in het kader van de Europese Antiwitwasrichtlijn die België in nationaal recht moet omzetten.
Identificeren en verifiëren van gebruikers van prepaidbetaalkaarten
Uitgevers van elektronisch geld, zoals de klassieke kredietinstellingen maar ook instellingen zoals HiPay (online betalingsplatform), zijn verplicht om gebruikers die prepaidbetaalkaarten aankopen te identificeren en hun identiteit te verifiëren. Deze verplichting moet het witwassen van geld en het financieren van terrorisme moeilijker maken.
Uitzondering: uitgever moet identiteit niet navragen en controleren
Op deze algemene regel zijn er een aantal uitzonderingen. Dat wil zeggen dat de prepaidbetaalkaart in sommige gevallen wel anoniem kan worden gekocht.
Een risicobeoordeling moet dan wel op een laag risico wijzen. Daarvoor zijn er een aantal voorwaarden waarmee de uitgever rekening moet houden. Zo mag de prepaidbetaalkaart bijvoorbeeld enkel worden gebruikt om goederen of diensten aan te kopen en niet om geld over te maken naar anderen, mag het niet mogelijk zijn om anoniem geld op de prepaidbetaalkaart bij te schrijven en moet de uitgever de verrichtingen monitoren. Deze voorwaarden bestonden al en blijven ook na deze wijziging behouden.
Wat wel wijzigt is het drempelbedrag. Vroeger was een uitzondering pas mogelijk als de prepaidbetaalkaart een maximale maandelijkse limiet van 250 euro had en er ook maximaal 250 euro op de prepaidbetaalkaart stond. Nu wordt dat bedrag naar 150 euro teruggebracht. Dat wil zeggen dat een uitgever steeds verplicht is om gebruikers te identificeren als ze meer dan 150 euro per maand met de kaart kunnen uitgeven.
Soms is er geen uitzondering mogelijk
Zelfs wanneer er aan bovenstaande uitzonderingscriteria is voldaan, is de uitgever in sommige gevallen alsnog verplicht om de klant te identificeren en de identiteit te controleren.
Dat is het geval wanneer hij de gebruiker contant de waarde van de prepaidbetaalkaart terugbetaalt en die waarde hoger is dan 50 euro. Vroeger was dat pas het geval als het ging om meer dan 100 euro. Ook wanneer er op afstand betalingstransacties worden uitgevoerd (bv. bij een aankoop op een webshop) en het om een bedrag van meer dan 50 euro per transactie gaat, moet de uitgever zijn klant identificeren en verifiëren.