InternationaalStraf

België maakt misbruik vaste windturbineplatformen strafbaar

Er verschijnen steeds meer windturbineplatformen op zee, ook voor de Belgische kust. Hierdoor neemt het risico op misbruik toe. Om dat aan te pakken is internationale samenwerking nodig. Daarom ratificeert België nu het SUA-protocol van 2005, nadat het eerder al het nodige deed in het Belgisch Scheepvaartwetboek.

Het SUA-protocol van 2005

Het SUA-protocol van 2005 is een protocol bij het internationale SUA-verdrag en moet bepaalde activiteiten vanaf vaste platformen op zee bestraffen. Het SUA-verdrag werd in 1988 binnen de Verenigde Naties opgericht en waarborgt de veiligheid van de zeevaart. Het SUA-verdrag werd toen aangevuld door het SUA-protocol van 1988, dat de veiligheid van de vaste platforms moest waarborgen. In 2005 werd dit SUA-protocol verder uitgebreid. Het is met deze uitbreiding dat de België nu akkoord gaat.

Om welke activiteiten gaat het?

Door de instemming met het SUA-protocol van 2005 geeft België aan dat de hieronder weergegeven activiteiten strafbaar zijn en dat het hiervoor internationaal zal samenwerken met de andere staten die het verdrag ook hebben goedgekeurd. Het gaat om volgende nieuwe activiteiten:

  • Het op het platform ongeautoriseerd opslaan van massavernietigingswapens en dual use-goederen;
  • Het gebruik van het platform als wapen;
  • Het gebruik van het platform om daders van een strafbaar feit te helpen vluchten;
  • Het gebruik van het platform bij het plegen van of voorbereiden van een terroristische aanslag.

België is het veertigste land dat heeft ingestemd met het SUA-protocol van 2005. Het treedt voor ons land in werking op 30 september 2019. Op die datum ziet de situatie er als volgt uit:

 

Geef een reactie