BelastingenDe burger

Tablet, pc of gsm van het werk: vanaf 2018 wordt het voordeliger

Voordelen in natura, dat zijn ook voordelen. En op zo’n voordelen moeten we belastingen betalen. Alleen wordt het vanaf 1 januari 2018 een stuk voordeliger om zo’n gsm van het werk te krijgen.

Huidige regeling

Momenteel is er op fiscaal vlak een regeling met forfaitaire bedragen wanneer je een pc en internetaansluiting krijgt op kosten van het werk. Maar alle andere moderne hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een smartphone, tablet of telefoonabonnement, kennen zo’n forfaitair systeem niet. Hier moet je dan het effectieve privévoordeel zelf bepalen. Moeilijk te zeggen in welke mate je die tablet privé gebruikt en in welke mate je die voor het werk gebruikt. Alleen al het feit dat de RSZ er wel vaste bedragen op nahoudt, maakt het systeem extra ingewikkeld. Voer voor discussies met de controleur, zoveel is duidelijk.

Wat wijzigt er?

Er komen nu forfaitaire bedragen zoals we het al kennen van de ter beschikking gestelde pc’s met internetaansluiting. Bovendien zullen die bedragen zowel voor de fiscus als voor de RSZ gelijklopen. Het beste nieuws: de bedragen zullen lager liggen dan momenteel het geval is. We geven het kort mee:

  2017 Vanaf 1 januari 2018
Telefoonabonnement Effectieve waarde 48 EUR
Gratis internet 60 EUR 60 EUR
Pc / laptop 180 EUR 72 EUR
Tablet Effectieve waarde 36 EUR
Smartphone Effectieve waarde 36 EUR

 

Geef een reactie