EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Te veel voorafbetalingen in 2020: wat moet je doen?

Als eenmanszaak moet je natuurlijk voorafbetalingen op de inkomstenbelasting doen. Hoe vroeger in het jaar je voorafbetalingen doet, hoe beter. Daarbij vertrek je natuurlijk altijd vanaf een schatting van de verwachte inkomsten en uitgaven. Het kan dan ook dat intussen blijkt dat je in 2020 te veel vooraf hebt betaald. Wat moet je nu doen?

Niets doen is een optie

Als je nu niets doet, dan dien je in het najaar van 2021 je belastingaangifte in en zal je uiteindelijk ergens in de eerste helft van 2022 je aanslagbiljet in de bus ontvangen. Daarin zal dan te lezen zijn dat je recht hebt op een teruggaaf en dan moet je nog eens twee maanden wachten vooraleer je het geld terug op je rekening ziet verschijnen. Als ze te laat zijn, kan je wel de fiscus aanmanen en een moratoriuminterest claimen.

Voorafbetaling laten terugbetalen of overzetten naar dit boekjaar

Een andere optie is om een deel van je voorafbetalingen van vorig jaar nu al terug te vragen. Hierdoor kan je sneller over het geld beschikken en staat het geld niet op de rekening van de fiscus te wachten. Dit aanvragen kan via de online toepassing MyMinfin (“aanvraag terugbetaling van een voorafbetaling”). Uitzonderlijk kan dit ook per brief of mail (dienst Voorafbetalingen). Deze optie is er enkel voor wie geen toegang heeft tot MyMinfin. Voor deze aanvraag via MyMinfin hoef je geen bewijsstukken voor te leggen en uiteraard is dit op eigen risico, want je riskeert nog steeds vermeerderingen als uiteindelijk blijkt dat je te weinig betaalde. Dit moet je wel uiterlijk tegen 31 maart 2021 doen.

Een tweede optie is om de voorafbetaling naar dit boekjaar over te dragen. Een deel van de voorafbetalingen van vorig jaar telt dan mee als voorfinanciering in het eerste kwartaal van 2021. Ook deze overzetting vraag je aan via MyMinFin (“aanvraag overdracht van een voorafbetaling op een volgend aanslagjaar”) en ook dit moet jij of je boekhouder tijdig doen.

Wat het interessantst is, zal per situatie verschillen. Als er voor boekjaar 2021 verlies of zeer weinig winst wordt verwacht, vraag je het teveel maar beter terug. In het andere geval zet je het over naar boekjaar 2021. Het heeft nu eenmaal weinig zin om het naar je bankrekening over te laten zetten om het vervolgens opnieuw naar de fiscus te moeten overmaken. In ieder geval is iets doen interessanter dan niets doen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie