Economie

Tweedehands aankoop via online platform: wat zijn jouw rechten?

Er zijn talloze zoekertjeswebsites waarmee je online aankopen kan doen. Denk maar aan marktplaats of 2dehands.be. De goederen die je er kan aankopen zijn heel divers, gaande van computerspelletjes en meubels tot zelfs tweedehands wagens en woningen. Ook op wetgevend vlak is zo’n diversiteit merkbaar. Maar hoe zit het nu als het misloopt: wat zijn jouw rechten?

De rol van het platform is cruciaal

De meeste online verkoopplatformen beheren zelf geen producten of diensten. Zij geven enkel derden de kans om hun producten via hun platform te verkopen. Vaak staat dat ook rechtstreeks te lezen in hun voorwaarden. Zowel de verkopers als kopers maken dus enkel van het platform gebruik om met elkaar in contact te komen en tot overeenstemming te komen.

In dergelijke gevallen zijn de overeenkomsten niet bindend voor de platformbeheerder. Vaak zal het platform ook zijn aansprakelijkheid beperken tot een handvol situaties en bovendien ook tot de waarde van het zoekertje of een ander forfaitair bedrag.

Ben je via het platform opgelicht en lees je ook andere reacties die daar gewag van maken? Dan kan het soms toch de moeite lonen om na te gaan of je conform de voorwaarden van het platform hen alsnog niet aansprakelijk kan stellen om zo (een deel van) de schade aldaar te verhalen.

De rol van de verkoper

Naast bovenstaand randgeval is het in principe de verkoper die aansprakelijk is bij een probleem tijdens de aankoop. De hoedanigheid van de verkoper zal hierbij cruciaal zijn om jouw rechten na te gaan. Is de verkoper een handelaar? Dan kan een consument beroep doen op zijn consumentenrechten, ook wat betreft de garantie en de verkoop op afstand. Vaak zal er bijvoorbeeld een garantietermijn zijn van twee jaar, tenzij daar uitdrukkelijk van werd afgeweken (tot min. 1 jaar).

Is de verkoper dan weer een particulier? Dan biedt het consumentenrecht (bv. herroepingsrecht en wettelijke garantie) geen uitweg.

Het gekochte goed

Voor sommige goederen gelden afzonderlijke regels. Dat is bijvoorbeeld het geval indien je een onroerend goed koopt via een tweedehandswebsite. Zo zal je zelden via de website tot een overeenkomst komen en zal de website eerder gebruikt worden om met de andere partij in contact te komen. Hierbij gelden de klassieke regels en rechten zoals ze bij de aankoop van een onroerend goed van toepassing zijn.

Geef een reactie