EconomieZelfstandig & Vennootschap

Vanaf 1 april 2019: automatische invordering btw-schulden

Vanaf 1 april 2019 zal elke niet-betaalde btw-schuld door de taxatiediensten opgenomen worden in het elektronisch innings- en invorderingsregister. Voorwaarde is wel dat er een administratief dwangbevel werd uitgevaardigd, geviseerd en uitvoerbaar verklaard door de adviseur-generaal van de btw-administratie. Ook zal de btw-schuld aan de belastingschuldige ter kennis moeten worden gebracht.

Geen verplichting tot opstellen uitvoerbare titel

Dankzij het innings- en invorderingsregister, eigenlijk een algemene lijst die automatisch wordt opgemaakt, zal men voor de invordering van de btw-schuld niet meer telkens een uitvoerbare titel op moeten stellen.

Het innings- en invorderingsregister doet met andere woorden zelf als uitvoerbare titel dienst. Bij het uitvoerbaar verklaren van het innings- en invorderingsregister, zal de fiscale schuld in dit register aan de belastingschuldige ter kennis worden gebracht. Dit alles staat te lezen in de wet van 26 november 2018 tot wijziging van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde wat de automatisering van de uitvoerbare titel inzake de belasting over de toegevoegde waarde betreft, BS 4 december 2018.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie