In de pers

Verplichte periodieke keuring oldtimers nu ook in Brussels Gewest

Met het besluit van 27 april 2018 (Vlaanderen) en 17 mei 2018 (Waals Gewest) moeten oldtimers in Vlaanderen en Wallonië al langer (sinds 20 mei 2018) aan een periodieke keuring onderworpen worden. Met het Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 29 november 2018 voegt ook het Brussels Gewest zich aan dit rijtje toe.

Lees ook: Dit zijn de regels voor de Vlaamse periodieke keuring voor oldtimers

Verplichte periodieke keuring voor oldtimers in Brussel

Oldtimers zijn voertuigen die ingeschreven werden met een O-kentekenplaat en meer dan 25 jaar in het verkeer zijn gesteld. Zo’n inschrijving als oldtimer kan enkel na een specifieke technische keuring. De Brusselse regering voegt daar nu ook een periodieke controle voor oldtimers aan toe, net zoals Vlaanderen en Wallonië dus. In principe is die periodieke keuring verplicht voor alle oldtimers, maar men voorziet wel twee uitzonderingen voor voertuigen voor traag vervoer enerzijds en voertuigen uitgerust met rupsbanden anderzijds.

Wanneer op periodieke keuring met oldtimer in Brussel?

De maatregel is ingegaan op 1 december 2018. Wanneer je voor de eerste keer met jouw oldtimer op periodieke keuring moet gaan, is afhankelijk van hoe lang geleden de oldtimer in het verkeer werd gesteld:

  • Oldtimers die tussen 25 en 30 jaar geleden in het verkeer werden gesteld, moeten voor de eerste keer voor de dag in 2019 waarop ze 26/27/28/29 jaar geleden in het verkeer zijn gesteld, aangeboden worden voor de periodieke keuring;
  • Oldtimers die minimaal 30 jaar geleden in het verkeer werden gesteld, moeten voor de eerste keer voor de dag in 2020 waarop ze 30 (+x) jaar geleden in het verkeer zijn gesteld, aangeboden worden voor de periodieke keuring.

De frequentie waarbij je op periodieke keuring moet gaan, is vervolgens ook afhankelijk van de leeftijd van het voertuig:

  • Oldtimers van 25-30 jaar oud: periodieke keuring conform normale periodiciteit;
  • Oldtimers van >30-50 jaar oud: periodieke keuring moet iedere twee jaar plaatsvinden;
  • Oldtimers van >51 jaar: periodieke keuring moet iedere 5 jaar plaatsvinden.
 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie