EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Vanaf 1 januari 2020 hogere belasting op automatische ontspanningstoestellen (Brussel)

Op 1 januari 2019 steeg de Brusselse belasting op automatische ontspanningstoestellen ten gevolge van de indexering van de jaarlijkse forfaitaire bijdragen. En op 1 januari 2020 volgt er opnieuw zo’n indexering. In een recent bericht zijn de nieuwe tarieven gepubliceerd. Hieronder de nieuwe tarieven en de fiscale regels met betrekking tot de Brusselse belasting op automatische ontspanningstoestellen.

Wat zijn automatische ontspanningstoestellen?

Automatische ontspanningstoestellen omvatten een brede waaier aan toestellen die veelal in horecagelegenheden terug te vinden zijn. Het gaat daarbij niet alleen om gokautomaten, maar ook om jukeboxen en flipperkasten. Opdat er sprake zou zijn van een automatisch ontspanningstoestel, moet er aan een aantal voorwaarden zijn voldoen:

  • Het toestel moet minimaal een elektronisch, elektrisch of mechanisch onderdeel bevatten;
  • Het toestel moet bedoeld zijn voor ontspanning;
  • Het toestel moet op gang worden gebracht door de rechtstreekse of onrechtstreekse inbreng van een penning of geldstuk.

Het maakt hierbij niet uit of het toestel in privékring of op een publieke plaats is geïnstalleerd.

Basisprincipes voor de belasting op automatische ontspanningstoestellen?

De automatische ontspanningstoestellen worden in verschillende categorieën onderverdeeld, gaande van A tot en met E. Elke categorie kent daarbij zijn eigen belastingtarief. Ga voor de categorisering steeds na of het toestel al in het repertorium (versie 31/10/2019) is opgenomen.

CategorieOmschrijving
Automatisch ontspanningstoestel categorie AAutomatische ontspanningstoestellen waarbij de gebruiker minstens zijn inzet kan terugwinnen en/of prijzen kan winnen, ongeacht of zij in natura zijn of in de vorm van premiebons en dit met een handelswaarde van meer dan 6,20 EUR.
Automatisch ontspanningstoestel categorie BToestellen van categorie A maar dan ingezet door foorreizigers of in seizoenbedrijven.
Automatisch ontspanningstoestel categorie CFlipperkasten, automatische kegelspelen met ballen of kogels (niet met schijven), automatische videogames, automatische pokerspelen, automatische kranen…
Automatisch ontspanningstoestel categorie DHier gaat het voornamelijk om automatische ontspanningstoestellen met vooral een recreatief doel. Denk aan jukeboxen, voetbaltoestellen, elektrische biljarten, automatische kegelspelen (zonder ballen of kogels), elektrische schietapparaten…
Automatisch ontspanningstoestel categorie EDe automatische ontspanningstoestellen die aangegeven zijn maar niet onder de voorgaande categorieën van automatische ontspanningstoestellen vallen.

Wat als je in de loop van het jaar een automatisch ontspanningstoestel plaatst?

De berekening is steeds per kwartaal. Het maakt daarbij niet uit of het toestel de eerste of de laatste dag van het kwartaal wordt geplaatst:

  • Plaatsing tijdens eerste kwartaal: belasting is voor 100% verschuldigd;
  • Plaatsing tijdens tweede kwartaal: belasting is voor 75% verschuldigd;
  • Plaatsing tijdens derde kwartaal: belasting is voor 50% verschuldigd;
  • Plaatsing tijdens vierde kwartaal: belasting is voor 25% verschuldigd.

Uitzonderingsgevallen: belasting op automatische ontspanningstoestellen niet van toepassing

De belasting op automatische ontspanningstoestellen wordt niet geheven wanneer het toestel al aan een andere belasting is onderworpen (verbod op dubbele belastingen). Hierdoor wordt de belasting op automatische ontspanningstoestellen niet geheven aan toestellen die in casino’s staan (zij worden al onderworpen aan de belasting op de spelen en weddenschappen). Daarnaast zijn er nog talloze andere uitzonderingen voorzien waarbij de belasting niet wordt geheven. Dat is bijvoorbeeld het geval indien automatische ontspanningstoestellen in een bejaardentehuis of ziekenhuis zijn opgesteld en enkel de personen die er verblijven van de ontspanning kunnen genieten.

Oude en nieuwe jaartarieven belasting op automatische ontspanningstoestellen

CategorieBrussels Hoofdstedelijk Gewest
2019
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
2020
A€ 4.952,90€ 5.038,50
B€ 1.432,60€ 1.457,30
C€ 388,70€ 395,40
D€ 277,70€ 282,50
E€ 166,60€ 169,50

Na betaling van de belasting op automatische ontspanningstoestellen ontvang je een fiscaal kenteken dat je op het automatisch ontspanningstoestel moet bevestigen. Indien een controleur vaststelt dat het automatisch ontspanningstoestel niet voorzien is van een fiscaal kenteken, volgt een sanctie die vijf keer de verschuldigde belasting bedraagt.

 

Geef een reactie