Internationaal

Vanaf 31 maart 2018: eCall-technologie in alle nieuwe automodellen (maar Belgische wetgeving zit dwars)

Hulpdiensten zouden sneller ter plaatse moeten zijn.

Alle nieuwe wagenmodellen zouden vanaf 31 maart 2018 moeten voorzien worden met de innovatieve eCall-technologie.  Deze technologie alarmeert automatisch de hulpdiensten bij een ongeval, opdat ze sneller zouden kunnen ingrijpen. Toch heeft de wetgever nog wat werk om dat ook effectief juridisch mogelijk te maken.

Geen buitenlandse nummers

In België is het gebruik van buitenlandse nummeringsplannen in principe verboden, dat zegt ons althans artikel 8 van het Koninklijk Besluit nummering. Aangenomen wordt natuurlijk dat alle nieuwe wagens zo’n buitenlands nummeringsplan zouden gebruiken, waardoor de hulpdiensten niet zouden kunnen reageren op de automatische noodoproepen.

Er bestaan wel al bepaalde uitzonderingen op deze regel. Zo wordt een uitzondering bijvoorbeeld al toegestaan in het geval van roamingdiensten. Uit een analyse van begin januari 2017 blijkt dat ook hier een afwijking op artikel 8 van het Koninklijk Besluit fundamenteel zal zijn voor het systeem.

Uitzonderingen zijn erg technisch

Alhoewel een uitzondering invoeren perfect kan, is het anderzijds ook weer erg ingewikkeld en technisch. Daarom kwam minister Alexander De Croo, de federale minister van Telecommunicatie,  met een Omzendbrief die meer duidelijkheid verschaft.

Momenteel wordt dus een specifieke afwijking voorbereid voor het Europese eCall-initiatief. Verschillende diensten moeten nog hun advies formuleren en verder onderzoek zal noodzakelijk blijken. Of de nodige afwijking(en) zullen verwerkt zijn voor 31 maart 2018, valt af te wachten.

Geef een reactie