De burgerPrivacy

Opnieuw een stap dichter bij klacht tegen Facebook

Maximilian Schrems is al jaren in de weer met zijn hardnekkige strijd tegen Facebook. De reden van die strijd: de beperkte privacy die de Facebook-gebruikers genieten. Eerder slaagde de man er al in om de ongeldigheid van de Safe Harbour-regeling te bekomen en ook dit maal wilde hij een proces opstarten tegen Facebook.

De zaak

Maximilian Schrems trok naar de Oostenrijkse rechter en diende daar een klacht in tegen Facebook Ierland. Volgens Schrems zijn zijn privacyrechten (die hem als consument toekomen) en de bescherming van zijn gegevens geschonden, net als die van de andere Facebook-gebruikers die mee intekenden op de massaclaim. Wat volgde was een massaklacht waarbij een schadevergoeding van € 500 per ingetekende Facebook-gebruiker volgde. De gevorderde schadevergoeding liep op tot in de miljoenen euro’s.

Facebook besloot echter de onbevoegdheid de Oostenrijkse rechter in te roepen en aan te halen dat Schrems helemaal geen consument is. De reden hiervoor: Schrems zou een Facebookpagina bezitten die hij op beroepsmatige wijze zou beheren om volgers op de hoogte te houden van zijn juridische strijd tegen, inderdaad, Facebook.

Advies advocaat-generaal

In het advies van de advocaat-generaal wordt alvast duidelijk aangegeven dat Maximilian Schrems zijn rechten als consument niet verloren heeft en dus wel degelijk Facebook kan aanklagen in zijn thuisland Oostenrijk. Anderzijds zou hij dan weer niet kunnen instaan voor de vorderingen van de andere Facebook-gebruikers, maar enkel voor zijn eigen persoonlijke vorderingen. De andere Facebook-gebruikers zullen dus zelfstandig een klacht moeten indienen.

Het staat niet vast of het Hof die redenering zal volgen, maar in de meeste gevallen volgt het Hof het advies van de advocaat-generaal wel – althans in grote lijnen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie