EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Verhoogde kostenaftrek (120%) gaat op de schop

Voor een aantal kostenposten geldt er een zogenoemde verhoogde kostenaftrek van 120%. In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting gaat dat gunstregime nu op de schop. We zagen het eerder al met de verhoogde aftrek van 120% voor werkgevers die gemeenschappelijk vervoer van personeelsleden tussen de woonplaats en de plaats van tewerkstelling organiseerden. Nu ondergaan ook een aantal andere kostenposten datzelfde lot.

Verhoogde aftrek voor beveiliging van de onderneming

Vennootschappen hebben momenteel de mogelijkheid om de kosten die ze maken voor de beveiliging van hun onderneming voor 120% af te trekken. Het gaat hierbij om volgende kostenposten:

  • Abonnementskosten voor de aansluiting op een vergunde alarmcentrale;
  • Kosten voor het beroep dat men doet op een vergunde bewakingsonderneming.

Vanaf aanslagjaar 2021 (1 januari 2020) kunnen ondernemingen niet langer van deze verhoogde kostenaftrek genieten. De afschaffing is er enkel in de vennootschapsbelasting. In de personenbelasting blijft de aftrek van 120% immers wel behouden.

Verhoogde kostenaftrek om gebruik van fiets of speed-pedelec aan te moedigen

Momenteel kunnen werkgevers eveneens genieten van een verhoogde kostenaftrek voor het bij hun personeel aanmoedigen van het gebruik van de fiets of de speed-pedelec voor het woon-werkverkeer. De verhoogde kostenaftrek is er onder andere voor:

  • De kosten voor de stalling van de fietsen en speed-pedelec tijdens de werkuren;
  • De kosten voor de terbeschikkingstelling van een kleedruimte of sanitair aan die personeelsleden.

Ook voor deze kosten vervalt de verhoogde aftrek van 120% vanaf 1 januari 2020. De afschaffing is er enkel in de vennootschapsbelasting. In de personenbelasting blijft de aftrek van 120% immers wel behouden.

Andere afschaffingen vanaf 2020

Zoals eerder gesteld koos de wetgever er eerder al voor om de verhoogde aftrek voor de kosten van gemeenschappelijk vervoer van personeelsleden af te schaffen. De wet van 25 december 2017 deed dat eveneens voor de kosten voor elektrische auto’s. Ook deze afschaffingen vinden ingang vanaf 1 januari 2020, maar dit wel in zowel de personen- als de vennootschapsbelasting.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Geef een reactie