De burgerProces

Vijf tips bij het invullen van het Europees aanrijdingsformulier

Wanneer je betrokken bent bij een verkeersongeval, zal het gemeenschappelijk aanrijdingsformulier al snel opduiken. Zo’n aanrijdingsformulier schept dan ook duidelijkheid over de concrete omstandigheden en zal een snelle afhandeling door de verzekeraar garanderen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je het Europees aanrijdingsformulier ook goed invult. Daarom geef ik vijf tips voor het invullen van het Europees aanrijdingsformulier.

# 1.  Vooraf invullen standaardgegevens

Steeds meer verzekeraars geven gepersonaliseerde stickers die je meteen kleven kan. Op zo’n stickers vind je dan alle gegevens zoals je ze in het vak van het verzekerde vinden kan (naam, voornaam, adres, postcode, …). Dat maakt de afhandeling van het schadedossier een stuk sneller en dat zullen mogelijks ook andere verkeersdeelnemers appreciëren. Vraag na of je bij jouw verzekeraar zo’n stickers kan verkrijgen of maak ze gewoon zelf. Dat bespaart immers heel wat tijd, stress en moeite.

# 2. Noteer meteen gegevens van getuigen

Lang niet alle getuigen zijn ramptoeristen en velen willen hun weg snel vervoegen. Vooraleer ze verdwijnen, noteer je daarom snel hun gegevens. Vraag niet alleen naar hun naam of noteer niet alleen hun kentekennummer, maar noteer ook even het adres, het telefoonnummer en het mailadres. Vergeet die gegevens niet op het aanrijdingsformulier te vermelden!

# 3. Wees steeds zo concreet mogelijk

Het is belangrijk om bij het invullen volledig te zijn. Op die manier kan je latere discussies voorkomen. Wees echter ook steeds zo concreet mogelijk. Vul bij de plaats van het ongeval bijvoorbeeld niet gewoon “Gent” in, maar kies voor een concrete omschrijving. Denk aan het exacte kruispunt, het huisnummer, ter hoogte van verkeersbord X, … Fotomateriaal zal hoe dan ook een en ander verduidelijken, maar een straatnaam is toch een minimale must.

# 4. Maak eerst een kladversie van de situatieschets

Juristen en verzekeringsmakelaars kunnen het beamen: soms zien situatieschetsen er eerder uit als een kunstwerk van Picasso, dan als een echte verduidelijking. Dit terwijl het belang van zo’n situatieschets echt niet mag onderschat worden zo men de ware toedracht wenst na te gaan. Probeer het daarom steeds eerst even in het klad te tekenen en let op volgende zaken:

  • Probeer alles in +/- de juiste verhoudingen te tekenen;
  • Geef steeds concreet de verschillende rijrichtingen aan;
  • Noteer de plaats van eventuele getuigen en hun kijkrichting op het moment van de feiten, vraag het eventueel ook even bij hen na;
  • Stonden je pinklichten op? Teken dan ook dat pinklicht. Je mag er gerust ‘pink pink’ bij noteren, dan is ook dat helemaal duidelijk;
  • Teken wegmarkeringen en verkeersborden en wees zo volledig mogelijk.

Tegenwoordig is de situatieschets lang niet het enige bewijsmateriaal dat van tel is. Neem daarom ook foto’s die de situatieschets staven. Denk bijvoorbeeld aan het verkeersbord dat je tekende of de moeilijk zichtbare wegmarkering.

# 5. Maak geen ruzie, noteer opmerkingen

Ben je het niet eens met wat de andere bestuurder noteert? Ga dan niet in discussie. Noteer de toedracht zoals het er volgens jou uitzag, maar noteer wel duidelijk jouw opmerkingen in de desbetreffende rubriek. Noteer welke beweringen van de andere partij jij betwist en wat jouw versie van de feiten is. Uiteraard heeft de andere partij het recht om ook jouw beweringen te betwisten, daar hoef je geen ruzie over te maken. En natuurlijk hoef je het aanrijdingsformulier ook nooit te ondertekenen indien je er niet mee akkoord bent. Bel bij een beperkte betwisting even naar jouw verzekeringsmakelaar om een en ander te bespreken en probeer de rust te bewaren.

Wil de andere bestuurder echter helemaal niet meewerken? Gaat het verder dan louter een andere interpretatie en heeft de bestuurder gewoon een totaal ander verhaal? Is de andere bestuurder agressief, dronken, onder invloed of beschikt de andere bestuurder niet over een geldig rijbewijs? Contacteer dan steeds de politie die de nodige vaststellingen zullen doen. Hun proces-verbaal zal voor de verdere afhandeling cruciaal zijn.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie