Economie

Wanneer is 6% btw bij nieuwbouw of renovatie mogelijk?

Bouwen en verbouwen aan 6% btw is natuurlijk een stuk voordeliger, maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zowel 6% btw bij nieuwbouw als 6% btw bij renovatie behoren tot de mogelijkheden. Hieronder zijn de belangrijkste voorwaarden weergegeven.

6% btw bij renovatie

Het verlaagde tarief van 6% btw bij renovatie is er eigenlijk niet alleen voor renovaties, maar ook voor het onderhoud, herstellingen of verbeteringen aan privéwoningen. Deze woning moet wel al minstens tien jaar in gebruik zijn, want anders zou het niet om een renovatie gaan. Het is echter niet vereist dat de woning de enige eigen gezinswoning is, want zelfs een tweede verblijf of een verhuurde woning komt in aanmerking voor 6% btw bij renovatie.

Het tarief van 6% btw bij renovatie is zowel van toepassing op de werkuren van de vakman als voor de gebruikte materialen. Het tarief van 6% btw bij renovatie is er ook zowel voor werken in de woning (bv. nieuwe keuken), als voor werken aan de woning (bv. nieuwe veranda) en het onderhoud van de woning (bv. ontstoppen rioleringen, vegen van de schoorsteen enzovoort).

6% btw bij een uitbreiding

Bij het uitbreiden van een woning is het eveneens mogelijk om op het verlaagde btw-tarief te rekenen, maar hierbij zijn de regels wel een stuk strenger. Bovenop de hierboven aangehaalde regels komen namelijk twee extra voorwaarden.

Een eerste voorwaarde is dat de oppervlakte van het oude gedeelte van de woning meer dan 50% van de totale oppervlakte van de uitgebreide woning moet bedragen. Anders zou het eerder om een vernieuwbouw gaan dan om een echte uitbreiding.

Een tweede voorwaarde om te kunnen spreken van een uitbreiding is dat het nieuwe gedeelte van de woning ook bij het oorspronkelijke gedeelte van de woning aansluit. Ze moeten dus samen een geheel vormen.

Goed om te weten is dat als er niet aan deze voorwaarden is voldaan, ook de werken aan het oude gedeelte van de woning aan 21% btw onderhevig zijn. Voor het oude gedeelte van de woning kan je dus ook niet rekenen op de 6% btw bij renovatie.

6% btw bij nieuwbouw

Ten slotte is er ook de mogelijkheid tot 6% btw bij nieuwbouw, maar het moet dan wel gaan om afbraak- en heropbouwwerken. Hierbij wordt een oude woning gekocht, afgebroken en wordt er een nieuwbouw op geplaatst. Door het verlaagde btw-tarief is dit mogelijk voordeliger dan bouwgrond kopen.

Voor het verlaagde tarief van 6% btw bij nieuwbouw is vereist dat de nieuwe woning een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 m² zal hebben. Ook moet de woning gedurende minstens 5 jaar als enige en eigen woning worden gebruikt.

De 6% btw bij nieuwbouw is een tijdelijke maatregel die van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022 loopt. Een gelijkaardige regeling van 6% btw bij nieuwbouw bestond wel al in 32 centrumsteden en die regeling blijft na de afloopdatum gewoon behouden.

1 reactie

  • Beste,
    Indien wij onze woning verkopen komen we dan in aanmerking om een app , waar nu met de 6% reclame voor wordt gemaakt kopen aan deze 6 % regel ? Dank alvast vr grtjs rik

Geef een reactie