De burgerLeven & Wonen

Wat wijzigt er op 1 januari 2020 voor Vlaamse woningeigenaars?

Met het verdwijnen van de woonbonus ging er veel aandacht naar het lot van zij die in 2020 een woning kopen. Maar ook voor wie nu al een woning bezit, wijzigt er op 1 januari 2020 het een en ander. De wijzigingen gelden voor alle eigenaars, ongeacht of ze de woning nu verhuren of zelf bewonen.

Strengere dakisolatienormen

Alle woningen in Vlaanderen moeten vanaf 1 januari 2020 voldoen aan de nieuwe dakisolatienormen. Nieuwbouwwoningen moeten al langer voldoen aan de energieprestatieregelgeving, waardoor zij automatisch al voldoen aan de strengere dakisolatienormen. Vooral voor oudere woningen die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet, moet worden nagegaan of ze wel nog aan de nieuwe dakisolatienormen voldoen. Het gaat om een minimale norm van 0,75 m² K/W, hetgeen overeenstemt met een isolatielaag van 3 tot vier centimeter. Wanneer je overigens een onbewoonde of onverwarmde zolder hebt, geldt de isolatienorm ook de voor de vloer- of plafondisolatie.

Wanneer de woning niet voldoet aan de nieuwe dakisolatienormen, krijgt de woning 15 strafpunten van de woninginspecteur. De woning kan dan ongeschikt worden verklaard, waarna verhuren niet langer is toegestaan.

Woningen verplicht voorzien van dubbel glas

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle Vlaamse woningen eveneens voorzien zijn van dubbel glas. De verplichting geldt voor alle kamers, maar traphallen, inkomhallen en gangen worden niet als kamer gerekend. Daar mag je dus nog steeds enkel glas voorzien. Het maximaal aantal strafpunten loopt in 2020 op tot 9 stuks, wat nog niet automatisch in een ongeschiktheidsverklaring resulteert (maar wat wel kan in combinatie met andere gebreken). Vanaf 1 januari 2023 zal het ontbreken van dubbele beglazing wel kunnen resulteren in de ongeschiktheid van de woning.

Verplicht rookmelders installeren

Rookmelders zijn eveneens vanaf 1 januari 2020 verplicht. Op elke verdieping van de woning moet minimaal één rookmelder voorzien zijn. Bij een kelder of zolder geldt die verplichting alleen als er zich een technische installatie bevindt of indien je de ruimtes direct kan betreden. Het niet plaatsen van rookmelders is strafbaar en bovendien verkrijg je zonder die rookmelders geen conformiteitsattest voor het verhuren van de woning.

Voorbereiden op nieuwe EPC-verplichtingen

Vanaf 1 januari 2022 moeten de mede-eigenaars van een appartementsgebouw ook een EPC-attest kunnen voorleggen voor de gemeenschappelijke delen. Vanaf 1 januari 2020 kan je een energiedeskundige vragen om het attest op te stellen. Dit is nog niet verplicht in 2020, maar het is toch aangeraden om tijdig actie te ondernemen. Wanneer de mede-eigenaars in 2022 niet aan de verplichtingen hebben voldaan, riskeren ze immers een boete.

 

Geef een reactie