Dossier coronavirusEconomieFeaturedIn de persZelfstandig & Vennootschap

Welke zaken moeten (niet) sluiten door coronamaatregelen?

Op donderdag 12 maart besloot de NVR (Nationale Veiligheidsraad) dat een aantal handelszaken vanaf het weekend van 14 maart tot en met 3 april 2020 tijdelijk of volledig de deuren moeten sluiten. De situatie wordt dagelijks beoordeeld en het is mogelijk dat men tussentijds tot wijzigingen overgaat. Hieronder de situatie op 16 maart 2020.

Afgelasting van recreatieve activiteiten

In de eerste plaats worden alle recreatieve activiteiten geannuleerd. Het gaat onder andere om sportactiviteiten en culturele activiteiten. Het gaat om een volledige afgelasting ongeacht hun omvang, het al dan niet aanwezig zijn van publiek of zelfs het openbaar of privékarakter ervan. Ook theaters, filmzalen, bibliotheken, pretparken, dierenparken, recreatieve centra, sporthallen, fitnesszalen, zwembaden en binnenspeeltuinen moeten de deuren sluiten.

Update: Intussen verduidelijkte men dat niet alleen binnenspeeltuinen moeten sluiten, maar dat daarnaast ook buitenspeeltuinen moeten worden afgesloten.

Uitzonderingen:

Enkel administratieve dienstverlening zoals huwelijken mogen nog worden voortgezet, maar grote samenkomsten moeten wel vermeden worden.

Sluiting van discotheken, cafés, restaurants en eetzalen

Alle discotheken, cafés en eetzalen van restaurants moeten tijdens deze periode gesloten blijven.

Uitzonderingen:

Afhaalgerechten of leveringen aan huis zijn wel nog toegestaan, maar men moet lange wachtrijen vermijden. Een goede oplossing hiervoor is het stelselmatig binnenlaten van klanten om hun bestelling af te halen. Wanneer zij lange wachtrijen voorkomen mogen afhaalrestaurants, drive-ins, broodjeszaken, snackbars en frietkoten ook openblijven, maar hun eetzaal moeten ze dus wel sluiten.

Hotels, campings en vakantiecentra mogen wel geopend blijven maar zij moeten hun bar, restaurant, recreatieve ruimtes en gemeenschappelijke zalen sluiten. Zij dienen daarbij in te zetten op roomservice.

Kapperszaken en schoonheidssalons moeten in principe sluiten, behalve wanneer ze klanten bedienen op afspraak. Ook dan moeten ze echter tijdens het weekend sluiten.

Ambulante handel op lokale markten in de buitenlucht blijft toegestaan, maar er moet voldoende plaats tussen de standen voorzien worden.

Sluiting van winkels in het weekend

Alle winkels moeten in principe sluiten in het weekend. Zij mogen ook niet verkopen op afspraak en ook diensten aan huis zijn verboden.

Uitzonderingen:

In het weekend is ambulante handel op lokale markten toegestaan voor kraampjes die voedsel verkopen.

Voedingszaken en dierenvoedingszaken, apotheken, parafarmacie en bandagisten mogen tijdens het weekend open blijven.

Tijdens het weekend mogen de lokalen voor self-banking open blijven.

De transportsector wordt door de maatregelen niet geraakt. Taxi’s mogen hun diensten blijven aanbieden maar moeten wel het aantal passagiers beperken. Ook de luchthavens blijven toegankelijk maar moeten maatregelen treffen om de afstand tussen personen te verzekeren. Ook het openbaar vervoer zal normaal functioneren. Er wordt ook hier echter gevraagd om passende maatregelen te treffen.

Strengere lokale maatregelen zijn mogelijk

Het gaat hier louter om de federale maatregelen. De lokale of regionale besturen kunnen dan ook strengere preventieve maatregelen voorzien. Die maatregelen primeren dan op bovenstaande algemene bepalingen. Het is bij twijfel raadzaam om informatie in te winnen bij het gemeentebestuur.


Update 25 maart 2020: Het ministerieel besluit van 24 maart 2020 heeft kappers nu ook van de lijst met uitzonderingen geschrapt. Ook zij dienen de deuren te sluiten.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie