De burgerLeven & Wonen

Wie kiest de notaris bij de verkoop van een woning?

Er is geen ontkomen aan: bij de verkoop van een woning moet je langs de notaris passeren. De notaris zal de authentieke akte opstellen, de nodige formaliteiten vervullen, de te betalen belastingen innen en natuurlijk ook zelf langs de kassa passeren. Veel kopers denken dat zij de notaris mogen kiezen, want zij moeten nu eenmaal betalen. Dit terwijl verkopers net het omgekeerde denken, zij verkopen en leggen nu eenmaal de voorwaarden op. Wie heeft er gelijk?

Koper en verkoper mogen de notaris kiezen

Ze hebben alle twee gelijk. Zowel de verkopers als de kopers mogen hun eigen notaris aanduiden. In veel gevallen zullen koper en verkoper het eens worden over welke notaris er wordt aangesteld, zeker omdat de notaris een onafhankelijke tussenpersoon is, maar dat is niet altijd het geval. Zo hebben sommige mensen nu eenmaal hun vaste notaris of spelen er praktische zaken een rol.

De verkoopakte zal dan voor meerdere notarissen worden verleden. De makelaar heeft echter niet in de melk te brokkelen. Hij of zij mag niet tussenkomen in de notariskeuze. De notariskeuze wordt vastgelegd bij het ondertekenen van de onderhandse overeenkomst of compromis. In deze overeenkomst worden alle belangrijke afspraken gemaakt, bijvoorbeeld omtrent de prijs, het voorschot en dergelijke meer. De koopovereenkomst komt dan tot stand en dus niet pas nadat de authentieke akte door de notaris is opgesteld. In de onderhandse verkoopovereenkomst zullen de twee partijen hun notariskeuze maken en dit schriftelijk opnemen. Voor zowel de koper als de verkoper is het aan te raden om vooraf de onderhandse verkoopovereenkomst met de gekozen notaris te bespreken, maar dit is niet verplicht.

Een enkele notaris is niet goedkoper dan twee notarissen

Veel mensen denken dat twee notarissen vanuit financieel oogpunt minder interessant is dan één, maar daar is niets van aan. Als er twee notarissen worden gekozen, zal de notaris van de koper de akte opstellen. In feite wordt het werk verdeeld en zullen de notarissen onderling de erelonen verdelen. Het kost de koper dus niks meer of minder.

Andere regels bij een openbare verkoop

Het bovenstaande geldt enkel bij een verkoop uit de hand. Bij een openbare verkoop is dit anders. Dan zal de notaris die de openbare verkoop organiseert ook de verdere verkoop regelen. Het is dus niet mogelijk om de akte te laten opstellen door de huisnotaris. Wel kan je altijd nog advies inwinnen bij de huisnotaris. De extra kosten zijn dan wel voor eigen rekening.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie