De burgerLeven & WonenMilieu

Wie mag de lage-emissiezone in Gent nog binnenrijden?

Sinds 1 januari 2020 is er in Gent, binnen de kleine ring of R40, een lage-emissiezone van toepassing. Daardoor zijn nu de meest vervuilende voertuigen verboden in het centrum van Gent, hoewel er wel een aantal specifieke uitzonderingen gelden. Ontdek hier of je voertuig in 2020 al dan niet de lage-emissiezone binnen mag rijden.

Waar ligt de lage-emissiezone?

De lage-emissiezone in Gent omvat het gebied binnen de contouren van de R40. Enkel de straten de Nieuwewandeling, de Begijnhoflaan, de Opgeëistenlaan en de Blaisantvest vallen niet binnen de lage-emissiezone. Het gaat om een specifieke uitzondering om de toegankelijkheid van het AZ Sint-Lucas te garanderen. De R40 zelf valt ook niet binnen de lage-emissiezone in Gent.

Welke voertuigen mogen de lage-emissiezone (niet) binnen?

Of een voertuig al dan niet de lage-emissiezone binnen mag, is afhankelijk van het type brandstof en de Euronorm (Europese milieustandaard). Daarbij zijn de voorwaarden strenger voor dieselwagens omdat die wagens meer fijnstof uitstoten dan benzinewagens. Je kan de euronorm terugvinden op het inschrijvingsbewijs van je voertuig. Wanneer het inschrijvingsbewijs geen euronorm vermeldt, is de datum van eerste inschrijving bepalend.

Toelatingsvoorwaarde lage-emissiezone Gent op basis van Euronorm & brandstof

EuronormDieselBenzine, LPG, CNG en LNG
Euro 6ToegangToegang
Euro 5ToegangToegang
Euro 4Toegang na betalingToegang
Euro 3Toegang met LEZ-dagpasToegang
Euro 2Toegang met LEZ-dagpasToegang
Euro 1Toegang met LEZ-dagpasToegang met LEZ-dagpas
Ouder dan Euro 1Toegang met LEZ-dagpasToegang met LEZ-dagpas

Toegangsvoorwaarde lage-emissiezone Gent op basis van eerste inschrijving voertuig in binnen- of buitenland (categorie M1)

Wanneer de Euronorm niet bekend zou zijn of niet is opgenomen in de databank van de DIV, is de eerste datum van inschrijving bepalend om na te gaan of het voertuig al dan niet toegang krijgt tot de lage-emissiezone in Gent.

Eerste inschrijving voertuig in binnen- of buitenlandDieselBenzine, LPG, CNG en LNG
Vanaf 1 januari 2011ToegangToegang
Vanaf 1 januari 2006 tot en met 31 december 2010Toegang na betalingToegang
Vanaf 1 januari 1997 tot en met 31 december 2005Toegang met LEZ-dagpasToegang
Vanaf 1 juli 1992 tot en met 31 december 1996Toegang met LEZ-dagpasToegang met LEZ-dagpas

Toegangsbedrag tot de lage-emissiezone

Het blijft in elk geval mogelijk om tegen betaling toegang te krijgen tot de lage-emissiezone, zelfs wanneer het om een erg vervuilend voertuig gaat. Een LEZ-dagpas kan echter maximaal acht keer per jaar worden gekocht en geeft gedurende één dag toegang tot de lage-emissiezone. De LEZ-dagpas kost 35 euro en dit ongeacht het type voertuig.

Voor dieselwagens met euronorm 4 (categorie M1) is er een goedkopere regeling uitgewerkt. In dat geval kan je een tijdelijke toelating kopen. Je betaalt daarbij gewoon een vast tarief van 25 euro per week, 50 euro per maand, 130 euro per vier maanden of 345 euro per jaar. Voor dieselvoertuigen van inwoners van de lage-emissiezone die een verhoogde tegemoetkoming krijgen, is er een verlaagd tarief van toepassing van respectievelijk 10, 20, 55 of 140 euro.

Uitzonderingen op de uitstootregels

Een aantal voertuigen werden specifiek vrijgesteld van deze beperkingen en krijgen, ongeacht de uitstoot, toegang tot de lage-emissiezone in Gent. Het gaat om volgende voertuigen:

  • Bromfietsen en motorfietsen van alle types en ongeacht de uitstoot
  • Voertuigen met een beperkte uitstoot zoals elektrische voertuigen, voertuigen op waterstof en plug-in hybrides met een maximale CO2-uitstoot van 50 gram/km
  • Voertuigen bestemd voor vervoer van personen met een beperking indien ze aan een aantal voorwaarden voldoen
  • Prioritaire voertuigen zoals politiewagens, brandweerwagens, ambulances, MUG-voertuigen en privéambulances (maar niet privévoertuigen van dokters, verpleegkundigen of zorgverstrekkers die zich met enige urgentie verplaatsen)
  • Voertuigen van de krijgsmacht (legervoertuigen)
  • Mobiele kranen
  • Uitzonderlijk transport dat over een geldige vergunning beschikt van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie