De burgerLeven & Wonen

Wie moet de werf opruimen: ik of mijn aannemer?

Na een bouwproject blijft er altijd veel verpakkingsmateriaal, bouwafval en stof over. Als je zelf bouwt, ruim je dat natuurlijk zelf op of laat je een bedrijf komen dat gespecialiseerd is in werfopruimingen. Als je met een aannemer werkt, kan het dat de aannemer zelf instaat voor de opkuis. Of dat je het zelf moet doen. Onder andere de gemaakte afspraken spelen hierbij een rol.

De gemaakte afspraken zijn allesbepalend

Het makkelijkste is nog steeds dat je afspraken maakt met de aannemer over wie de werf moet opruimen. Sommige aannemers nemen standaard een clausule in hun algemene voorwaarden op en geven aan dat je zelf de werf moet opruimen. Zo’n clausule is geldig. Als je akkoord gaat met deze algemene voorwaarden kan je later dus niet beweren dat de aannemer de werf voor jou moet opruimen. Het staat je vrij om niet in zee te gaan met een aannemer die zo’n clausule opneemt of om een afwijkende afspraak te maken. Zet zulke afspraken natuurlijk wel op papier en geef aan dat je wat dit betreft uitdrukkelijk afwijkt van de algemene voorwaarden.

Als de aannemer niet over zo’n clausule beschikt en je wil dat de aannemer de werf opruimt, is het eveneens aan te raden om hier vooraf een afspraak over te maken. Ook dan kan je maar beter het een en ander op papier plaatsen.

Wat als er geen afspraken zijn gemaakt?

Dan moet dit geval per geval worden bekeken en hierdoor kan er wat meer discussie over bestaan. In principe geldt dat de aannemer zelf zijn boeltje moet opruimen. Dat wil zeggen dat hij het verpakkingsmateriaal van de materialen die hij zelf leverde, zelf moet opruimen. Als jij de materialen levert, bijvoorbeeld omdat je ergens tegels op de kop hebt kunnen tikken, moet jij de verpakkingsmaterialen van jouw tegels zelf opruimen. Dan is het namelijk jouw boeltje.

Ook de algemene opkuis van de werf is in principe voor jou. Eens vegen en dweilen zal je dus zelf moeten doen. Dat is dan weer anders als de aannemer het te bont maakt en de werf abnormaal en nodeloos vuil achterlaat. Dan moet hij zelf instaan voor de opkuiswerken.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie