Straf

Zo werkt de strengere bestraffing van jonge bestuurders

Niet alleen moeten jonge bestuurders meer betalen voor hun autoverzekering, bovendien is ook de politierechter een stuk strenger. Met de strengere bestraffing wil men overmoed bij kersverse bestuurders beteugelen en hen zo nodig ook sneller uit het verkeer kunnen halen. Ze moeten dan het rijexamen opnieuw doen.

Extra zware bestraffing voor jonge bestuurders

Het begrip “jonge bestuurders” slaat niet op de leeftijd van de bestuurder, maar over hoelang een bestuurder zijn rijbewijs categorie B op zak heeft. Volgens het Wegverkeersreglement is een bestuurder jong wanneer hij minder dan twee jaar houder is van dat rijbewijs.

De strengere bestraffing voor de jonge bestuurders houdt in dat de politierechter in sommige gevallen verplicht een rijverbod moet uitspreken van minstens acht dagen. Daarnaast moet het theoretisch of praktisch rijexamen opnieuw worden afgelegd. Vaak geeft de politierechter de betrokkene wel de keuze tussen de twee.

In welke gevallen geldt de extra bestraffing?

De strengere beoordeling geldt voor een waslijst aan overtredingen die tot de zwaardere verkeersovertredingen worden beschouwd (en dus niet voor verkeersovertredingen van de 1ste of de 2de graad). Het gaat om:

  • Alle overtredingen m.b.t. het rijbewijs
  • Alcohol- en drugsgerelateerde verkeersmisdrijven
  • Het veroorzaken van een verkeersongeval met zwaargewonden of doden
  • Vluchtmisdrijf
  • Verkeersovertredingen van de 3de of 4de graad
  • Ernstige snelheidsovertredingen (bv. 20 km/u te snel in een schoolomgeving)
  • Het bemoeilijken van de vaststelling van een verkeersovertredingen
  • Gevallen van herhalingen of recidive

Let wel op want voor de toepassing van de zwaardere bestraffing volstaat het dat de overtreding met een motorvoertuig wordt begaan. Nergens in het Wegverkeersreglement staat dat dit moet gaan om een motorvoertuig waarvoor men over een rijbewijs categorie B moet beschikken. Ook wanneer men bijvoorbeeld met de bromfiets van klasse A onder invloed van drugs deelneemt aan het verkeer, geldt de zwaardere straf als de bestuurder sinds minder dan twee jaar houder is van het rijbewijs B. Wanneer men niet over zo’n rijbewijs B beschikt, wordt de zwaardere straf niet opgelegd.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie