Werk en ontslag

22 maal fiscaal gunstig delen: opnieuw een erkenning voor een deelplatform

Fiscaal gunstig bijverdienen, dankzij de wet op de deeleconomie werd het mogelijk. Om dat in de praktijk om te zetten was het echter nog steeds wachten op erkenning van diverse deelplatformen. Intussen tellen we ruim 22 erkenningen, waardoor het fiscaal gunststelsel ook écht vorm begint te krijgen. Een stand van zaken dringt zich op, de bomen en het bos – weet je wel?

Het fiscaal gunstregime voor de deeleconomie

De wet op de deeleconomie was er al in juli 2016, maar in de praktijk bleek het wel wachten op een besluit omtrent de erkenningsvoorwaarden én de erkenningen zelf.

Dankzij dat fiscaal gunstregime zou het mogelijk zijn om, zonder zelfstandig statuut en door tussenkomst van erkende platformen, bij te verdienen in de zogenaamde deeleconomie. Het belastingtarief: 20%. Dankzij een forfaitaire kostenaftrek van 50% werd dat bedrag nog verder gereduceerd tot 10%.

De voordelen van het gunstregime zijn niet min: geen zelfstandig statuut, geen btw-identificatienummer, een vrijstelling van btw-verplichtingen, geen sociale bijdrage en geen administratieve rompslomp – de belasting wordt aan de bron geheven. Echter is er wel een belangrijke beperking: je mag niet meer dan 5.000 euro per jaar verdienen bij de diverse “deelplatformen” (opmerking: voor aanslagjaar 2018 wordt dit bedrag opgetrokken tot 5.100 euro).


Tip: investeer in dromen van anderen

Mozzeno brengt particuliere investeerders en kredietnemers samen. Hierbij rekent het op de kracht van de deeleconomie. Consumenten lenen van andere consumenten en dit aan eerlijke tarieven waar de banken niet rijker van worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een elektrische fiets kopen, hun leningen hergroeperen of hun droomhuwelijk financieren. En dankzij de PROTECT-verzekering hoeven investeerders niks te vrezen. Positief geld, noemen ze het zelf.


We tellen al 22 erkende deelplatformen

Welke platformen al een erkenning kregen en de zogenaamde collaboratieve economie vorm helpen geven? Wij haalden de erkenningsbesluiten nogmaals van boven het stof en lijsten ze nogmaals voor jou op, al dan niet voorzien van een woordje extra uitleg.

# 1. ListMinut

ListMinut is een online platform waar je eenvoudig allerhande klusjes kan uitvoeren tegen betaling. Het kan hierbij gaan om herstellingen, maar evenzeer om bijvoorbeeld hulp in het huishouden, het bovenhalen van groene vingers, het transporteren van een zetel of zelfs babysitten. Het zijn stuk voor stuk taken die vroeger “in het zwart” werden uitgevoerd en waarvoor nu een valabel alternatief is. 95% van de gebruikers geeft aan tevreden te zijn over de uitgevoerde taken – en dat terwijl je een particulier aan een extra centje helpt. Mooi toch?

Erkend vanaf: 1 maart 2017

Categorie: Dagdagelijkse klusjes en diensten in jouw buurt

Website: www.listminut.be

# 2. FLAVR

Bij FLAVR draait het lang niet om klusjes, maar wel om het neusje van de zalm: huisbereide maaltijden van fantastische hobbychefs uit jouw buurt. Zo kan een gebruiker zijn favoriet gerecht uitkiezen, waarna een hobbychef hiermee aan de slag gaat. Uiteraard voor een kleine vergoeding om zijn eigen kosten te dekken en er misschien nog een klein centje aan over te houden.  Het voordeel? De hobbychef kan zijn favoriete bezigheden uitoefenen zonder dat het ‘m iets kost. En voor de opdrachtgever? Die leert zijn buren beter kennen en kan ook nog eens genieten van een overheerlijke maaltijd voor een aangenaam prijsje. Het leven kan mooi zijn, toch ?

Erkend vanaf: 1 maart 2017

Categorie: Afhaalmaaltijden door hobbykoks uit jouw buurt

Website: www.flavr.be

# 3. Bringr

Bpost voelde de hete adem van de deeleconomie al komen. In plaats van het te verafschuwen, zoals sommige andere bedrijven tevergeefs doen, pakte Bpost het anders aan. Bpost omarmt de deeleconomie en bracht ook zelf het Bring-platform op de markt. Dankzij het Bring-platform kan je eenvoudig pakjes laten afleveren door particulieren. Het voornaamste pluspunt van het systeem: het voortdurend contact met de chauffeur, van A tot Z.  Sommigen gebruiken het platform om hun boodschappen thuis te laten leveren, anderen gebruiken het in een professionele context. En als chauffeur? Als chauffeur verdien je er fiscaal voordelig een centje aan.

Erkend vanaf: 1 maart 2017

Categorie: Koerierdienst

Website: www.bringr.be

# 4. Ubereats

Ubereats doet ons uiteraard een beetje denken aan het taxibedrijf Uber. Ook dat taxibedrijf beweerde ooit een onderdeel te zijn van de deeleconomie, alhoewel dat in België al veel minder het geval blijkt te zijn. Ubereats is dan weer wél een onderdeel van de deeleconomie, ook op fiscaal vlak. Ubereats richt zich ook op het mobiele aspect, maar dan wel met een duidelijke focus op het bezorgen van maaltijden. Dankzij bezorg- en restaurantpartners laat jij jouw favoriete maaltijd uit een nabijgelegen restaurant gewoon thuis bezorgen.

Erkend vanaf:  1 maart 2017

Categorie: Bezorgen van maaltijden

Website: www.ubereats.com

# 5. Klaar is Kees

Klaar is Kees beschrijft zichzelf als een online portaaldienst om particuliere klusjesmannen en handige Keesjes samen te brengen. De mogelijkheden ogen enorm en gaan verder dan de klassieke ‘klusjes’: o.a. privélessen, administratieve hulp en ict-diensten kunnen ook via Klaar is Kees worden afgenomen. Fijn om te weten: ook zelfstandigen kunnen aan de slag gaan via Klaar is Kees.

Erkend vanaf: 10 maart 2017

Categorie: Diverse dagdagelijkse klusjes en diensten in jouw buurt

Website:  www.klaariskees.be

# 6. Pwiic

Pwiic is de Franstalige variant  op klusjesdiensten Listminut en Klaar is Kees. Ook hier kan het gaan om allerhande dagdagelijkse klusjes die uitgevoerd worden door particulieren.

Erkend vanaf:  15 maart 2017

Categorie: Diverse dagdagelijkse klusjes en diensten in jouw buurt

Website:  www.pwiic.com

# 7. Bijles Herent

Dat niet alleen grote platformen een erkenning kunnen versieren, dat toont Bijles Herent heel goed aan. Het gaat om een studiebegeleidingsdienst voor het lager en middelbaar onderwijs. Dankzij hun erkenning, kunnen ook particulieren tegen betaling bijlesdiensten aanbieden. De bijlesdienst is gelegen in het hart van Herent en kiest consequent voor een persoonlijke aanpak, waardoor de deeleconomie en particuliere initiatieven uiteraard nooit veraf zijn.

Erkend vanaf: 15 maart 2017

Categorie: Bijles en studiebegeleiding voor het lager en middelbaar onderwijs

Website:  www.bijlesherent.be

# 8. Heetch

Heetch is een online mobiliteitsplatform. De focus ligt voornamelijk op taxidiensten tijdens de uitgaansuren. In Gent of Antwerpen zal je hen niet terugvinden, want het betreft een Franstalig platform. Brussel en ten zuiden van de taalgrens, daar houdt Heetch dronken chauffeurs van achter het stuur.

Erkend vanaf: 1 april 2017

Categorie: Taxidiensten tijdens de uitgaansuren

Website:   www.heetch.com

# 9. Menu Next Door

Ook Menu Next Door is een Franstalig alternatief, vergelijkbaar met het eerder aangehaalde FLAVR: afhaalmaaltijden in jouw buurt en zo ineens ook jouw buren leren kennen. Leuk, toch?

Erkend vanaf: 1 april 2017

Categorie: Afhaalmaaltijden in jouw buurt

Website:  www.menunextdoor.be

# 10. Dajobs

Dajobs is een “familie”. Een familie van diensten die gebruikers en hulpzoekenden met elkaar in contact brengt. Het grote voordeel: in ruil voor een lage commissie kan je als klusjesman of – vrouw ook gewoon genieten van een bijpassende verzekering. Het is de veruitwendiging van de normen en waarden waar Daoust interim altijd voor staat. “Welcome to the family!

Erkend vanaf: 1 april 2017

Categorie: Uitvoeren van klusjes en diensten

Website:  www.dajobs.be

# 11. Your Private Butler

Your Private Butler is een online toepassing om duurzame werkgelegenheidsprojecten in te vullen met enthousiaste werkkrachten, uiteraard in ruil voor eerlijke arbeidsvoorwaarden. Your Private Butler belooft voor iedere hulpzoekende een helpende hand beschikbaar te hebben.

Erkend vanaf: 3 april 2017

Categorie: Duurzame werkgelegenheidsprojecten

Website:  www.yourprivatebutler.com

# 12. My Sherpa

My Sherpa is een Franstalige thuisonderwijsdienst.

Erkend vanaf: 1 mei 2017

Categorie: Thuisonderwijs

Website:  www.mysherpa.be

# 13. Wurk

Op het moment van schrijven bleek de website van Wurk (nog) niet actief te zijn. Uit de oprichtingsakte en de bijhorende Publicatie in het Belgisch Staatsblad kunnen we echter afleiden dat de diensten die via Wurk zullen worden aangeboden, heel divers en uiteenlopend zullen zijn. Gaande van het uitlaten of verzorgen van dieren tot onderwijsondersteuning, transportoplossingen en het organiseren van logies.

Erkend vanaf: 16 mei 2017

Categorie: Klusjes, diensten, mobiliteit, logistiek en toeristische dienst

Website:  www.wurk.be

# 14. Huiswerk instituut

Het Huiswerk Instituut is een studiebegeleidingsdienst voor kinderen uit het lager- en secundair onderwijs. Ook faalangsttraining behoort er tot de mogelijkheden.  Het Huiswerk Instituut is te vinden in Maaseik.

Erkend vanaf: 1 juni 2017

Categorie: Bijles en studiebegeleiding in Maaseik

Website:  www.huiswerk-instituut.be

# 15. Homeyz

Homeyz kan omschreven worden als een peer-to-peer applicatie om eenvoudig huis-, tuin- en keukenhulp aan te bieden of te vinden in jouw buurt. Van het onderhouden van een zwembad tot het gereedmaken van nestkastjes: het kan er allemaal.

Erkend vanaf: 1 mei 2017

Categorie: Huis-, tuin- en keukenhulp

Website:  www.homeyz.be

# 16. Kluster.work

Ook Kluster is een zogenaamde bijklusdienst. Dankzij Kluster kan je eenvoudig bijles geven, ramen wassen of een buurman zijn gras maaien voor een aardig centje, zonder dat we over “zwart werk” hoeven te spreken. Klussen uitvoeren voor een handig zakcentje of klusjes laten doen omdat je zelf de tijd niet vinden kan? Kluster maakt het mogelijk.

Erkend vanaf: 1 juni 2017

Categorie: Klusjes en diensten bij jou in de buurt

Website:  www.kluster.work

# 17. Wetasker

Ook Wetasker is een zogenaamde peer-to-peer taakjes- en klusjesdienst.

Erkend vanaf: 1 juni 2017

Categorie: Klusjes en diensten bij jou in de buurt

Website:   www.wetasker.com

# 18. Helpper

Helpper past dan misschien in het rijtje van de eerdere peer-to-peer klusjesplatformen, maar kent toch een belangrijk verschil: de persoonlijke band tussen buren staat duidelijk centraal.

Erkend vanaf: 15 juni 2017

Categorie: Thuishulp door buren, voor buren

Website:  www.helpper.be

# 19. Bijleshuis

Bijleshuis is een studiebegeleidingsdienst die toch een ruimere focus heeft dan pakweg het Huiswerk Instituut. Zo behoort bijles voor bachelor- en masteropleidingen ook tot de mogelijkheden en is er een grotere aandacht voor het digitale peer-to-peer aspect.

Erkend vanaf: 15 juni 2017

Categorie: Studiebegeleidingsdienst

Website:  www.bijleshuis.be

# 20. Shippr

Met Shippr krijgt het initiatief van Bpost alvast een eerste concurrent op de Belgische markt. Het gaat tevens om een koerier- en pakjesdienst die gebruik maakt van peers om jouw pakjes veilig van A tot B te krijgen.

Erkend vanaf: 30 juni 2017

Categorie: Koerierdienst

Website:  www.shippr.be

# 21. Vengo

Het blijft zelfs niet alleen beperkt tot Shippr: pas enkele dagen na hun erkenning verkreeg ook Vengo een erkenning. The same with another name? Buiten enkele focusverschillen komt het daar inderdaad op neer.

Erkend vanaf: 1 juni 2017

Categorie: Koerierdienst

Website:  www.vengo.technology

# 22. Deelplatform

Wat het elektronische platfotm www.deelplatform.be exact zal doen? Dat weten we nog niet echt. Wel staat vast dat het georganiseerd wordt door BVBA Red Carrots en vanaf 1 november 2017 zijn erkenning zal ingewilligd zien.

Erkend vanaf: 1 november 2017

Categorie: ?

Website: www.deelplatform.be


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie