Ook het gevangeniswezen wordt hard getroffen door de coronaheropflakkeringen. Zo was er eerder al een corona-uitbraak in een gevangenis in Ieper, waar op een sectie bijna 1 op de 4 gedetineerden besmet bleken te zijn. Gevangenissen doen al langer het nodige om besmettingen te voorkomen. Zo worden nieuwe gedetineerden in quarantaine geplaatst, worden ze getest, worden er bubbels gecreëerd enzovoort. Toch blijkt dat het coronavirus zich eenvoudig kan verspreiden wanneer het in de gevangenis aanwezig is. Het virus buitenhouden, is dan ook het belangrijkste.
Opschorting van uitgaansmodaliteiten tot en met 31 maart 2021
Het grootste risico voor gevangenissen is natuurlijk dat anderen het virus naar binnen brengen. Daarom zijn er bijvoorbeeld beperkingen opgelegd aan het bezoekrecht. Door de recente heropflakkeringen en de schrik voor de verschillende mutaties heeft minister Van Quickenborne nu beslist dat de teugels niet worden gelost.
Dit wil zeggen dat alle uitgaansmodaliteiten, het zogenaamd penitentiair verlof en de uitgaansvergunningen, tot en met 31 maart 2021 blijven opgeschort. Hierdoor wil de minister voorkomen dat gevangenen het coronavirus in de buitenwereld oplopen en terug mee naar binnen nemen. Ook elektronisch toezicht of beperkte detentie zit er nog even niet in. De regels gelden niet alleen voor gedetineerden, maar ook voor geïnterneerden. De minister heeft intussen al aangegeven dat de beperkingen wellicht ook na 31 maart 2021 zullen gelden. Hij wil de teugels pas lossen wanneer de volledige gedetineerdenpopulatie is gevaccineerd.
Uitzonderingen blijven mogelijk
Wel heeft het ministerieel besluit de mogelijkheid voorzien dat de gevangenisdirecteur uitzonderingen toestaat. De gevangenisdirecteur kan dit enkel doen omwille van dringende en humanitaire omstandigheden. Ook wanneer de reclassering ernstig in het gedrang zou worden gebracht, kan de gevangenisdirecteur uitzonderingen toestaan.