GevangenisstrafStraf

Aalmoezeniers in gevangenissen krijgen eigen sociaal statuut

In gevangenissen zijn er aalmoezeniers en morele consulenten actief. Zij werken er of zijn er als vrijwilliger aan de slag en geven daar religieuze begeleiding aan de gedetineerden. Vanaf 1 juli 2019 krijgen zij een eigen en volwaardig sociaal statuut. Zo kunnen ze ook sociale zekerheidsrechten verkrijgen en hebben ze recht op betere loon- en arbeidsvoorwaarden.

Strikte veiligheidsregels

Aan hun job zijn wel een aantal strikte regels verbonden. Zo hebben ze vanaf 1 juli 2019 een veiligheidsattest nodig om de gevangenissen te mogen betreden. Een medische controle bij hun aanstelling en een strikte opvolging dringen zich eveneens op. Met dergelijke maatregelen wil de regering radicalisering in de gevangenis voorkomen. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat haatpredikers toegang krijgen tot de gevangenissen en gelijktijdig ook nog eens van het nieuw sociaal statuut kunnen genieten…

Beroepsgeheim van toepassing

De aalmoezeniers en de morele consulenten zijn echter wel aan het beroepsgeheim verbonden. Zo kunnen ze vrij spreken met de gedetineerden die geen sancties hoeven te vrezen. Dit beroepsgeheim kan echter doorbroken worden op grond van een “noodtoestand”: indien de openbare veiligheid vergt dat de aalmoezenier of de morele consulent zijn zwijgplicht doorbreekt, dient hij dat alsnog te doen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie