EconomieWerk & Sociaal

Aangifte onbelast bijverdienen: hoe moet je dat doen?

Werknemers die minimaal 4/5de werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden, kunnen ten gevolge van de zogenoemde bijkluswet onbelast bijverdienen. Het gaat hierbij niet alleen om activiteiten in de deeleconomie, maar ook om verenigingswerk of diensten van burger aan burger. Het gaat inderdaad om onbelast bijverdienen: men moet er geen belastingen of sociale bijdragen op betalen. Wel mogen de inkomsten maximaal 500 euro per maand en 6.000 euro per kalenderjaar bedragen (jaarlijks geïndexeerd bedrag, aldus respectievelijk 510,83 en 6.130 euro).

Verplichte aangifte onbelast bijverdienen

Sinds 15 juli 2018 is het verplicht om het onbelast bijverdienen aan te geven. Hiervoor heeft men de website Bijklussen.be opgericht. Indien je klusjes opknapt voor een andere burger, moet je zelf de aangifte doen. Maak je gebruik van een deeleconomieplatform? Dan zullen zij de inkomsten aan de overheid doorgeven. Wanneer het dan weer gaat om inkomsten uit verenigingswerk, is het de vereniging die het onbelast bijverdienen moet aangeven.

Voor de periode van 15 juli tot 7 november 2018 zal je de aangifte onbelast bijverdienen met terugwerkende kracht moeten ingeven.


Tip: investeer in dromen van anderen

Mozzeno brengt particuliere investeerders en kredietnemers samen. Hierbij rekent het op de kracht van de deeleconomie. Consumenten lenen van andere consumenten en dit aan eerlijke tarieven waar de banken niet rijker van worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een elektrische fiets kopen, hun leningen hergroeperen of hun droomhuwelijk financieren. En dankzij de PROTECT-verzekering hoeven investeerders niks te vrezen. Positief geld, noemen ze het zelf.


Welke gegevens ingeven bij aangifte onbelast bijverdienen?

Indien het gaat om verenigingswerk, moet men de informatie over de organisatie aangeven, inclusief het Kruispuntbanknummer. Ook informatie over de verrichte prestatie en de verenigingswerker zijn noodzakelijk. Denk aan de datum van aanvang en einde van de prestaties, de aard van de prestatie en uiteraard om de betrokken vergoedingen. Iedere aangifte kan worden aangepast tot het einde van de dag van de einddatum van de prestatie. Wel is het zo dat, zo de prestatie vroeger dan voorzien zou stoppen, het nog steeds gewijzigd kan worden tot het einde van de dag waarop de prestatie werd beëindigd.

Bij occasionele diensten tussen burgers moet de aangifte onbelast bijverdienen de identificatie van de verschillende personen bevatten. Ook hier gaat het verder om de data van de prestaties, hun aard en de bedragen.

Raadplegen van de aangifte onbelast bijverdienen

De elektronische toepassing maakt het eveneens mogelijk om de gegevens te raadplegen. Het gaat bijvoorbeeld om de diverse vergoedingen en de bedragen. Bovendien kan men er een attest afdrukken met betrekking tot de reeds verworven inkomsten. Vooral voor organisaties die verenigingswerkers inschakelen, is dat geen onbelangrijk gegeven.

Geef een reactie