Werk & SociaalZiekte en verzorging

Alcohol- of drugprobleem: dwingen tot opname, kan dat?

Alcohol- en drugsproblemen komen nog steeds veelvuldig voor in onze samenleving. Velen trachten het tevergeefs op te lossen en schakelen dan maar hulp in. Anderen blijven vervallen in hun slechte gewoonten en weigeren categoriek iedere vorm van hulp. Vooral wanneer het een naaste betreft – denk maar aan een vader, een zoon of een nichtje- wordt dan gedacht aan harde maatregelen. Uiteraard allemaal met goede bedoelingen. Kan je echter iemand dwingen om opgenomen te worden en een ontwenningskuur te ondergaan?

Principe: niet verplichten te ontwennen

In principe is het de verslaafde zelf die zich vrijwillig moet aandienen en zich moet laten opnemen.  Zomaar een ontwenning opleggen aan jouw zoon, kan dus niet.

Wel zijn er wettelijke bepalingen die mogelijkheden voorzien. Dat is bijvoorbeeld het geval indien een geestesziekte kan aangetoond worden. In dat geval zal de verslaafde een gevaar moeten geworden zijn voor zichzelf of zijn omgeving. Bij ‘onschuldig gebruik’ is dat natuurlijk niet het geval. Toch kan het gebruik soms zo hardnekkig worden dat andere problemen de kop op steken. Denk bijvoorbeeld aan psychoses en andere mentale stoornissen. In zo’n gevallen kan de gebruiker toch gedwongen worden tot een opname. Dat wordt echter voornamelijk als een beschermingsmaatregel aanzien.

Procedures voor gedwongen opname

Indien het toch tot een gedwongen opname moet komen, bestaan er twee procedures. Meestal kiest men voor een spoedprocedure via de Procureur des Konings. Hier zal de vrederechter oordelen over de necessiteit van de beschermingsmaatregel. Eventueel kan de vrederechter een onmiddellijke opname bevelen.

Een andere mogelijkheid is de gewone procedure via de vrederechter. Hier kan de zaak een stuk langer aanslepen en heeft de vrederechter extra tijd om een uitspraak te doen. Wel kan de vrederechter een ‘opname in observatie’ opleggen bij een positief advies.

In beide gevallen mag de verslaafde zich laten bijstaan door een advocaat.

Meer informatie over de juridische mogelijkheden met betrekking tot de verslavingsproblematiek? Neem dan anoniem contact op met de Druglijn.

Geef een reactie