EconomieFinancieel & beleggingen

Bankswitching: ook voor u interessant?

Dankzij Bankswitching wordt het nog eenvoudiger om van bank te wisselen.

Van bank veranderen, dat stond vroeger steevast synoniem met heel wat rompslomp. We denken aan het afsluiten en overhevelen van rekeningen, het schrappen van bankkaarten, het doorgeven van nieuwe gegevens, e.d. Wanneer je ook nog eens permanente opdrachten of domiciliëring hebt lopen, dan wordt het helemaal een hel. Toch kan het soms interessant zijn, zeker met de grote renteverschillen. Spaargids gaf het ook al aan: 47,5% blijft gewoon sparen bij één en dezelfde bank. Logisch? Niet voor lang meer: Bankswitching biedt redding.

Bankswitching biedt redding

Inderdaad, vanaf 1 februari 2018 komt Bankswitching op het toneel. Het is een speciale dienst die een en ander van je overneemt. In de praktijk betekent het dat deze dienst alle leveranciers of schuldeisers, althans waarvoor jij een permanente opdracht of domiciliëring lopen hebt, automatisch op de hoogte zal brengen van de verandering.

Automatisch is natuurlijk veel gezegd: je zal nog steeds een specifiek formulier moeten invullen en je zal zelf moeten aangeven om welke betalingsopdrachten het gaat. Weet alvast wel dat het volledig kosteloos zal zijn. Je zal je ook moeten registreren op hun website om dergelijke meldingen online te ontvangen.

Hoe werkt Bankswitching?

Simplistisch weergegeven komen er drie partijen kijken bij het traject van Bankswitching. Zo zal jij moeten:

  • De betalers informeren die regelmatig op jouw zichtrekening storten;
  • Via het  formulier ‘Aanvraag bankoverstapdienst’ de vereffening van de vorige zichtrekening aanvragen. Dit formulier bezorg je aan de nieuwe bank;
  • De vorige kredietkaarten worden automatisch geblokkeerd. Je knipt deze door en bezorgt ze terug aan de vorige bank.
  • Debetkaarten met de vermelding van het vorige zichtrekeningnummer vernietig je

Wat doet de nieuwe bank vervolgens:

  • De nieuwe bank vraagt bij jouw vorige bank de vereffening aan van de vorige zichtrekeningen. Hier hoef je verder zelfs niks voor te doen.

Wat doet de vorige bank tenslotte:

  • De vorige bank schrijft het batig saldo rechtstreeks over naar jouw nieuwe rekening;
  • Deze  schrapt nadien alle krediet- en debetkaarten en zet alle betalingen stop;
  • De vorige bank sluit de zichtrekening af en informeert jou over de vereffening;
  • Bij problemen met de afsluiting zal de vorige bank rechtstreeks met jou contact opnemen.

Meer weten?

Momenteel is het nog even koffiedik kijken. Wel is al een en ander te vinden op de website van Bankswitching zelf. Ook deze brochure is handig om door te nemen.

Geef een reactie