Dossier coronavirusEconomieFiscaalIn de persZelfstandig & Vennootschap

Circulaire over 6% btw in de horeca verschenen: waar wel en niet?

Om de horecasector te ondersteunen en de gevolgen van de coronacrisis en de verplichte sluiting te beperken, heeft de wetgever een tijdelijke btw-verlaging voor de horeca in het leven geroepen. Via de circulaire van 29 juni 2020 wordt aangegeven hoe de regels omtrent de tijdelijke btw-verlaging moeten worden toegepast. De circulaire geeft voor een aantal specifieke situaties aan of de btw-verlaging al dan niet van toepassing is.

Geen btw-verlaging voor alcoholische dranken

De circulaire benadrukt dat de btw-verlaging van toepassing is op volgende restaurant- en cateringdiensten:

  • Het verschaffen van spijzen in restaurants in omstandigheden voor verbruik ter plaatse
  • Het verschaffen van alcoholvrije dranken in restaurants en cafés voor verbruik ter plaatse
  • Het gelijktijdig verschaffen in uitvoering van één dienst van zowel spijzen als alcoholvrije dranken in restaurants en cafés voor verbruik ter plaatse

De circulaire geeft met andere woorden aan dat het verschaffen van alcoholische dranken niet onder het toepassingsgebied van de btw-verlaging valt. Dat blijft verder onderworpen aan het btw-tarief van 21%, ook wanneer het wordt gecombineerd met één van deze drie prestaties.

Geen btw-verlaging voor bepaalde vis, schaal-, schelp- en weekdieren

Een aantal vis, schaal-, schelp- en weekdieren voor menselijke consumptie zijn momenteel onderworpen aan het btw-tarief van 21% (artikel 10 Btw-wetboek). Het gaat onder andere om kaviaar, kaviaarsurrogaten, zeekreeften en langoesten. Hier blijft het btw-tarief van 21% nog steeds behouden.

Wel btw-verlaging voor voorverpakte voeding voor verbruik ter plaatse

De btw-verlaging is wel van toepassing bij voorverpakte voeding die voor verbruik ter plaatse dient. Het gaat bijvoorbeeld om de verkoop van voorverpakte bierworsten, chips of salamiblokjes die ter plaatse worden opgegeten.

Ook btw-verlaging voor begrafenisondernemers en hotelhouders

Begrafenisondernemers en hotelhouders bieden ook soms spijzen en dranken aan om ter plaatse te nuttigen. De circulaire geeft aan dat begrafenisondernemers inderdaad van de btw-verlaging gebruik kunnen maken, natuurlijk onder de geldende voorwaarden (dus niet voor alcoholische dranken of een langoest). Hotelhouders die ontbijt verschaffen kunnen gewoon verder het verlaagd tarief van 6% toepassen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie