De tarieven voor bouwmaterialen swingen de pan uit. Het is een van de redenen waarom al bijna de helft van de aannemers met dagprijzen werken. Dit helpt natuurlijk niet als iemand dan komt opdraven met een oude offerte. Moet je dat dan zomaar accepteren? En hoe kan je je hiertegen wapenen? We leggen het voor je uit.
Een offerte is bindend
In de eerste plaats is het goed om te weten dat offertes bindend zijn. Als je in de originele offerte een vaste prijs afsprak, hang je daar nu aan vast. Je zal dus conform de offerte moeten factureren, zelfs als je hierdoor minder winst of zelfs verlies maakt. De stijging van grondstofprijzen is namelijk geen overmachtssituatie.
Wie slim is, geeft daarom uitdrukkelijk aan tot wanneer een offerte geldig is. Dit gebeurt bij voorkeur duidelijk vooraan de offerte, maar kan eventueel ook in de algemene voorwaarden gebeuren. Wanneer er geen duidelijke einddatum is overeengekomen, wil dit echter nog niet zeggen dat de offerte eeuwig geldig blijft. Je kan een offerte die nog niet werd aanvaard na een ‘redelijke termijn’ opnieuw intrekken. Dit doe je bij voorkeur schriftelijk en zelfs aangetekend, als je op zeker wil spelen. Wat een redelijke termijn is, is voer voor discussie. Dit is onder meer afhankelijk van wat gebruikelijk is in de sector. Door een duidelijke geldigheidsdatum op te nemen, kan je dergelijke discussies wel voorkomen en hoef je oude offertes niet te herroepen.
Mogelijkheden om problemen te voorkomen
Aangezien de prijzen van bouwmaterialen onzeker zijn, doe je er goed aan om je algemene voorwaarden onder de loep te nemen. In de algemene voorwaarden kan je namelijk een prijsherzieningsclausule opnemen. Zo’n prijsherzieningsclausule biedt de mogelijkheid om van de afgesproken prijs af te wijken. Zo’n prijsherzieningsclausule moet wel voldoende duidelijk zijn en de nieuwe prijs moet op zijn minst bepaalbaar zijn. Een vage beschrijving als “in functie van de economische conjunctuur” volstaat dus niet. Een concrete formule is nodig.
Een andere oplossing is het uitvoeren van werken in regie. Bij een aanneming in regie voer je de werken uit volgens het bestek en de aanwijzingen van de opdrachtgever. De opdrachtgever betaalt een prijs op basis van de werkelijke uitgaven van de aannemer, te vermeerderen met een winstpercentage. In dat geval kan je de kostprijs van de gebruikte materialen gewoon doorrekenen en is het risico op prijsstijgingen voor rekening van de opdrachtgever. Je loopt echter zelf het risico dat je winst afneemt als de materiaalprijzen dalen. Denk hier dus goed over na bij het overeenkomen van zo’n percentage.