De nieuwe verzamelwet CORONA III is in het Belgisch Staatsblad verschenen en brengt opnieuw talloze fiscale steunmaatregelen. Deze maatregelen moeten de pijn van de coronacrisis verzachten en de koopkracht helpen waarborgen. Het gaat om diverse maatregelen die zowel voor consumenten als bedrijven fiscaal voordelig zijn. De verzamelwet CORONA III kwam er op basis van de afspraken tussen de tien partijen die in de superkern samenkomen.
Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing
Werkgevers die gedurende 12 maart 2020 en 31 mei 2020 voor een ononderbroken periode van minstens 30 kalenderdagen gebruik hebben gemaakt van het stelsel van tijdelijke werkloosheid, hoeven voor de maanden juni, juli en augustus 2020 geen bedrijfsvoorheffing door te storten. Deze steunmaatregel komt de werkgevers ten goede, maar moet ook ontslagen voorkomen door in de economisch moeilijkste tijd de loonkosten te drukken.
Hogere belastingvermindering voor giften
Voor iedereen die zijn goed hart laat zien, heeft de superkern goed nieuws. In plaats van een belastingvermindering van 45% voor hun giften zullen ze dit jaar op een belastingvermindering van 60% kunnen rekenen. Daarnaast mogen ze ook dubbel zo veel schenken. De fiscale stimulans voor giften van computers aan scholen wordt bovendien tot 31 december 2020 verlengd.
Verlenging van de regeling voor uitgaven voor kinderoppas
Dagen waarop een opvangactiviteit werd geannuleerd, komen normaal gezien niet in aanmerking voor de belastingvermindering voor kinderoppas. Onder bepaalde voorwaarden zullen deze geannuleerde opvangdagen nu toch in aanmerking komen voor een belastingvermindering. De maatregel moet vooral ouders ondersteunen die het inschrijvingsgeld van kampen en activiteiten die door de coronamaatregelen zijn geannuleerd niet terugvragen. Het gaat om annuleringen in de periode van 14 maart 2020 tot en met 31 december 2020. Op die manier beloont de superkern ouders die niet willen dat jeugdorganisaties financieel in de problemen komen.
Vrijstelling van de belasting voor de consumptiecheque
De nieuw gelanceerde consumptiecheque is vrijgesteld van de inkomstenbelastingen. Voor de werkgever zijn de uitgaven als beroepskosten aftrekbaar.
Volledige aftrekbaarheid van receptiekosten
Normaal gezien zijn beroepsmatige receptiekosten maar voor 50% aftrekbaar. De superkern staat nu 100%-aftrekbaarheid toe wanneer de receptiekosten gemaakt zijn tussen 8 juni 2020 en 31 december 2020.
Verhoogde investeringsaftrek
Toen de vennootschapsbelasting werd hervormd werd het basispercentage van de investeringsaftrek al tot 20% opgetrokken en nu wordt het tijdelijk opgetrokken tot 25% voor vaste activa die tussen 12 maart en 31 december 2020 werden verkregen.
Speciale nieuwe belastingvermindering
Er komt een tijdelijke belastingvermindering voor de verwerving van nieuwe aandelen van ondernemingen die door de coronapandemie sterk hun omzet hebben zien dalen. Hierdoor kunnen kmo’s die nood hebben aan bijkomende middelen kapitaalsverhogingen uitschrijven en kunnen investeerders dezelfde voordelen genieten als bij de belastingvermindering voor het verwerven van aandelen van startende ondernemingen.
Vrijstelling van het btw-voorschot
Normaal gezien moeten ondernemingen in december, net voor de feestdagen, al een voorschot storten op de btw-afrekening. Dat extraatje heeft de overheid tijdens de dure eindejaarsperiode broodnodig, waarbij veel ambtenaren hun dertiende maand krijgen. Dit jaar komt het voorschot er niet. Bij uitzondering moeten belastingplichtigen in 2020 geen btw-voorschot betalen. Natuurlijk moeten ze het volledige verschuldigde bedrag dan wel gewoon in januari betalen.