EconomieFinancieel & beleggingen

Deze gegevens bepalen de premie van je autoverzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering zal de verzekeringsmaatschappij je om een aantal persoonlijke gegevens vragen. Datzelfde doet een online vergelijkingstool, die je helpt de verzekeringen van verschillende verzekeringsmaatschappijen snel en gemakkelijk met elkaar te vergelijken. Op basis van welke van deze gegevens wordt de uiteindelijke premie van je autoverzekering bepaald? Welke factoren zijn hierop nog meer van invloed? In dit artikel lees je hier meer over. Het is sterk aan te raden periodiek gebruik te maken van een dergelijke vergelijkingstool. Dit helpt je te bepalen wat voor jou de beste verzekering is; gebaseerd op de geboden dekking en de in rekening gebrachte premie. Door verzekeringen regelmatig te vergelijken houd je aan het eind van de maand meer geld over. 

Factoren die hoogte premie autoverzekeringen bepalen 

Voor je auto verzekeringen vergelijken begint bij het invoeren van een aantal gegevens in een online vergelijkingstool. Men zal onder meer om je geboortedatum vragen. Dat is niet voor niets: een verzekeringsmaatschappij acht de kans dat een jonge, onervaren bestuurder schade rijdt groter dan de kans dat dit bij een ervaren bestuurder gebeurt. Om diezelfde reden wordt gevraagd naar je woonplaats. In de stad is het drukker op de weg, wat het risico op schade aan je auto vergroot. Ben je woonachtig in een plaats ver buiten het stedelijk gebied? In dat geval zal de verzekeringsmaatschappij een lagere premie bij je in rekening brengen. Een derde persoonlijke factor die meespeelt: je schadeverleden. Iemand die in het verleden regelmatig schade gedeclareerd heeft bij diens verzekeraar, zal een hogere premie betalen dan iemand voor wie dit niet geldt. 

Andere factoren gerelateerd aan de auto 

Een verzekeringsmaatschappij vraagt je niet alleen naar een aantal persoonlijke gegevens; ook factoren gerelateerd aan de auto spelen mee. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen van de auto, uitgedrukt in kW. Des te hoger het vermogen van het voertuig is, des te hoger zal ook de premie zijn die je voor de autoverzekering betaalt. Een andere factor is de waarde van de auto, waarbij vaak wordt uitgegaan van diens cataloguswaarde. 

Invloed verwacht gebruik van de auto op de premie 

Wist je dat ook het verwachte gebruik van de auto invloed heeft op de premie ervan? Een professioneel, zakelijk gebruik resulteert in een hogere premie, dan wanneer de auto uitsluitend privé gebruikt wordt. Ook het aantal gereden kilometers heeft invloed op hetgeen je maandelijks aan de verzekeringsmaatschappij betaalt.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie