De burgerDossier coronavirusIn de persLeven & WonenSociale ondersteuningWerk & Sociaal

Geen uithuiszettingen in Brussel door coronavirus

De Brusselse Hoofdstedelijke Regering besloot eerder al dat er tijdelijk geen afsluitingen mogen gebeuren van gas en elektriciteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is deel van een set sociale maatregelen die de burgers moet beschermen van de economische gevolgen van de coronapandemie. Nu heeft de Brusselse regering ook elke uithuiszetting tijdelijk verboden.

Algemeen verbod op uithuiszettingen

De Brusselse Hoofdstedelijke Regering ziet verschillende redenen waarom uithuiszettingen tijdelijk verboden moeten worden. In de eerste plaats geeft het toe dat de economische maatregelen wie kwetsbaar en arm is ongelofelijk hard kwetsen, maar daarnaast vreest het ook dat de opvangcapaciteit en de huidige praktische situatie het niet toelaat om deze mensen van (tijdelijke) huisvesting te voorzien. Om te voorkomen dat zij dakloos worden, heeft de regering tot en met 3 april 2020 alle materiële uithuiszettingen verboden.

Het gaat om een algemeen verbod in de ruimste zin, waardoor verboden zijn:

  • Gerechtelijke uithuiszettingen die de vrederechter ingevolge een huurgeschil heeft uitgesproken
  • Administratieve uithuiszettingen die het gevolg zijn van een kwaliteitscontrole van een pand
  • Administratieve uithuiszettingen die het gevolg zijn van een onbewoonbaarheidsverklaring
  • Uitzettingen van krakers uit een gekraakt pand.

Toezicht door de politie

De politie heeft de opdracht gekregen om de naleving van het algemeen verbod af te dwingen. Het lijkt wel de omgekeerde wereld te zijn, maar de politie krijgt de machtiging om zo nodig onder dwang of geweld elke uithuiszetting te verhinderen. Zelfs wanneer er een vonnis is dat zo’n uithuiszetting mogelijk maakt.

Momenteel verboden tot en met 3 april

Momenteel geldt het algemeen verbod tot en met 3 april 2020. Brussels minister-president Rudi Vervoort heeft echter aangegeven dat indien de situatie dit rechtvaardigt, er later een nieuw besluit zal komen om die termijn te verlengen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie