EconomieFinancieel & beleggingen

Investeren in parkeerplaatsen: wat moet je daarover weten?

In 1980 hadden de Belgen 3,1 miljoen personenauto’s. Twintig jaar later waren het er al 4,7 miljoen en nog eens twintig jaar later ruim 5,9 miljoen. Het aantal personenauto’s neemt toe en het vinden van een parkeerplaats wordt er niet eenvoudiger op. Vanuit dit opzicht is investeren in parkeerplaatsen nog zo gek niet. Al die auto’s moeten we ergens kwijt en de tijd dat er in grote steden gratis kon worden geparkeerd, behoort al even tot het verleden. Investeren in een parkeerplaats is dan ook een goed idee, maar er komt wel het een en ander bij kijken. We leggen het voor je uit.

Aankoop van een parkeerplaats

Investeren in parkeerplaatsen wil natuurlijk zeggen dat je een parkeerplaats moet kopen. Uit cijfers van de Federatie van het Notariaat blijkt dat een gemiddelde parkeerplaats in ons land 29.161 euro kost. Deze prijzen zijn wel heel regiogebonden en vooral in grote steden zal investeren in een parkeerplaats meer kosten. Ook het lokale parkeerbeleid speelt daarbij een rol.

Over het algemeen moet je in een stedelijke omgeving rekenen op prijzen van 22.500 tot 32.500 euro en in landelijke gebieden op prijzen rond 15.000 euro. Antwerpen, Brugge en Gent zijn uitzonderingen met prijzen die tot ver boven de 50.000 euro kunnen oplopen. In de buurt van de zeedijk, waar het vaak onmogelijk is om nieuwe garages te bouwen, komen zo’n prijzen ook voor. Deze prijzen komen overeen met de tarieven die ze voor parkeerplaatsen van Parking Euratechnologies hanteren. Daar kan je vanaf 131.980 euro investeren in parkeerplaatsen. Je koopt dan vier parkeerplaatsen. Hoe dan ook: investeren in parkeerplaatsen vergt net als bij ander vastgoed een flinke investering. Hiervoor kan je eventueel een krediet aangaan.

Klassiek vastgoed en investeren in parkeerplaatsen hebben ook met elkaar gemeen dat je langs de notaris moet passeren. Investeren in parkings betekent investeren in onroerend goed en daarop moet je registratierechten betalen. Waar je voor de aankoop van een gezinswoning nog 6% registratierechten betaalt in Vlaanderen, geldt deze vermindering niet bij het investeren in parkings. Dit wil zeggen dat je bij het investeren in parkings in Vlaanderen 10 procent van het aankoopbedrag moet betalen. In Wallonië en Brussel moet je bij het investeren in parkings zelfs 12,5 procent van het aankoopbedrag betalen. Daarbovenop komen ook nog eens de aktekosten en het ereloon van de notaris. Als het om nieuwbouw gaat, betaal je 21% btw bovenop de aankoopprijs.

Verhuur van de parkeerplaats

Net zoals de aankoopprijs van een parkeerplaats sterk verschilt, is dit ook het geval voor de verhuurprijzen. Dit kan van gemeente tot gemeente en zelfs van straat tot straat verschillen. Over het algemeen liggen de huurprijzen hoger in dichtbevolkt gebied en is een garagebox duurder dan een staanplaats. Met een garagebox bereik je dan ook een breder doelpubliek, omdat je zo’n box ook kan gebruiken om er je rommel in te stockeren. Zeker nu de bewoonbare oppervlakte in steden steeds meer afneemt, neemt de vraag hiernaar toe. Over het algemeen moet je rekenen op een jaarlijks rendement van twee tot vier procent. Daartegenover staat een minimum aan onderhoudskosten. Later kan je de parkeerplaats bovendien opnieuw verkopen, wellicht met winst. Je merkt met andere woorden dat er best wel wat te verdienen valt met investeren in parkeerplaatsen. Sowieso meer dan wat een spaarboekje je te bieden heeft.

Een voordeel van investeren in parkings is wel dat je niet aan de strenge huurregels bent gebonden, zoals dat bij handelshuur of woninghuur wel het geval is. Een uitzondering is wanneer de parkeerplaats samen met de woning wordt verhuurd, maar anders ben je niet gebonden aan de regels uit de woninghuurwet. Het gemeen huurrecht is dan van toepassing en dit maakt investeren in parkings extra interessant. Je bent namelijk heel vrij in de afspraken die je maakt. Je kan bijvoorbeeld een ruimere huurwaarborg vragen, een ruime voorafbetaling vragen (zelfs voor het volledige contract), de onroerende voorheffing ten laste leggen van de huurder enzovoort.

Hoewel de huur mondeling kan worden beklonken, blijft het wel aan te raden om een schriftelijke huurovereenkomst op te stellen en deze te laten registreren. Daarnaast zijn een aantal bepalingen onmisbaar, zoals een verbod om gevaarlijke stoffen in de garagebox op te slaan.

Fiscale gevolgen van investeren in parkings

Bij het verhuren van een parkeerplaats ben je sowieso btw-plichtig, ongeacht of je een particulier of een ondernemer bent. Je moet dus 21% btw bovenop de huurprijs aanrekenen en deze btw aangeven en doorstorten. Als je beslist om te investeren in een parkeerplaats of in een beperkt aantal parkeerplaatsen, is de btw-vrijstellingsregeling wellicht interessant. Als kleine ondernemer met een omzet van minder dan 25.000 euro per jaar kan je namelijk aan de btw-verplichtingen ontsnappen. Je moet dan nog steeds een btw-nummer aanvragen, maar je hoeft geen btw meer te innen en door te storten. Hierdoor blijft er meer voor jou over en zal het rendement van investeren in parkings hoger liggen.

Als particulier moet je het onroerend goed in de aangifte personenbelasting aangeven. In principe word je belast op het geïndexeerd kadastraal inkomen plus 40%. Als je verhuurt aan een ondernemer die de huur als beroepskosten aftrekt, word je belast op 60% van het exacte bedrag van de huurinkomsten. Eventuele aankoopkosten als de intresten van een lening zijn fiscaal aftrekbaar.

Met een minimum aan moeite investeren in parkings

Investeren in parkeerplaatsen brengt minder gedoe met zich mee dan investeren in ander vastgoed. Het gemeen huurrecht biedt je veel vrijheid en het onderhoud is beperkt. Echter, je moet nog steeds van tijd tot tijd nieuwe huurders zoeken. Bovendien ben je afhankelijk van de grillen van een gemeente. Zo liepen verhuurders al tegen problemen aan wanneer de stad ineens autoluwe gedeelten introduceerde. Dit kan je voorkomen door te investeren in parkeergebouwen die steeds bereikbaar blijven en vaak zelfs een belangrijk onderdeel vormen van de moderne mobiliteitsplannen.

Als je wil investeren in parkings is Fortior wat ons betreft een aanrader. Dit bedrijf is gespecialiseerd in vastgoedinvesteringen en is actief in België en Frankrijk. Momenteel zoeken ze investeerders voor Parking Euratechnologies. Dit is een parkeergebouw op de site van Euratechnologies, waar ook grote bedrijven als Microsoft en IBM gelegen zijn. Je kan al vanaf 131.980 euro investeren in parkings (vier parkeerplaatsen). Je koopt dan vier tot twintig parkeerplaatsen in een ruimer parkeergebouw en laat de uitbating en het onderhoud over aan Indigo, een gekende parkinguitbater. Net zoals bij andere vormen van investeren in parkings word je gewoon eigenaar van het vastgoed en kan je de parkeerplaatsen later opnieuw verkopen. Tegelijkertijd krijg je een huurgarantie of kan je kiezen voor jouw deel in de exploitatiewinst.

Laat vrijblijvend je gegevens achter op de website van Parking Euratechnologies en ontvang meer informatie over het investeren in parkeerplaatsen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie