De burgerPrivacy

Jouw recht op online privacy!

Net zoals in het dagelijks leven heb je ook in de onlinewereld recht op privacy. Helaas is het niet altijd mogelijk om je privacy te behouden omdat er constant gegevensuitwisseling plaatsvindt tussen jouw computer, je browser en de rest van het web. Je locatie kan worden bekendgemaakt, maar ook andere privégegevens kunnen ineens openbaar worden gemaakt. Vaak gebeurt dit zonder dat je het weet. Het is natuurlijk niet altijd zo’n drama als er gegevens worden uitgewisseld op het internet, maar als mensen met kwade bedoelingen ze te pakken krijgen, kan het een stuk gevaarlijker zijn dat je gegevens zomaar openbaar zijn gemaakt. Waak daarom over je eigen online privacy door gebruik te maken van een VPN.

Wat is een VPN?

Als je online bent, worden er gegevens uitgewisseld tussen je smartphone, computer of een ander mobiel apparaat en met derde partijen op het web. Dit is nodig omdat je zonder deze gegevensuitwisseling geen gebruik kan maken van het internet. Je kan geen plaatjes bekijken en je kan geen websites bezoeken. Een VPN maakt het nog steeds mogelijk dat je gebruik kan maken van het internet, maar het zorgt voor een versleutelde verbinding tussen jouw apparaten en de derde partijen op het internet. Jouw dataverkeer wordt via deze beveiligde verbinding naar een externe server gestuurd. Deze server wordt ook wel de VPN-server genoemd. Daarna pas wordt het dataverkeer naar de juiste bestemmingen uitgestuurd.

De voordelen van een VPN

Het gebruikmaken van een VPN-verbinding kent drie belangrijke voordelen:

  • Je identiteit is verborgen
  • Je verbinding is door encryptie goed beveiligd
  • Je hebt meer vrijheid op het internet

Een verborgen identiteit is een van de voornaamste redenen waarom mensen ervoor kiezen om gebruik te maken van een VPN-verbinding. Je eigen IP-adres wordt namelijk niet meegegeven aan websites, maar het IP-adres van de VPN-server zal worden meegegeven. Zo is het niet meteen duidelijk op welke locatie jij je bevindt en kunnen hackers je dan ook niet op je echte locatie lokaliseren. Ook zij zullen alleen maar het IP-adres van de server te zien krijgen. Je voorkomt er ook mee dat sites, zoals bijvoorbeeld Facebook, je gegevens verzamelen. Hierdoor verminder je de kans dat deze gegevens worden doorverkocht aan derde partijen.

Een tweede reden waarom mensen kiezen voor een VPN-verbinding is omdat het veiliger is. Zo worden je gegevens door middel van een algoritme versleuteld en hierdoor worden je gegevens veel beter beveiligd. Je e-mailgegevens zijn veel veiliger en daarnaast zal het gebruikmaken van een online-bankingomgeving eveneens veiliger verlopen.

Tot slot kiezen mensen ook voor een VPN-verbinding omdat ze door hun locatie af te schermen geografische blokkades kunnen omzeilen. Sommige landen doen aan online censuur en sommige websites zijn dan weer slechts in één of enkele landen toegankelijk. Hierdoor kan je in bepaalde landen sommige websites niet bezoeken of bepaalde films niet bekijken. Door met een VPN aan de slag te gaan, kan je dit soort geografische blokkades omzeilen.

Door gebruik te maken van een VPN heb je een goede keuze gemaakt. Een VPN is een handige en veilige oplossing zodat je met een gerust hart gebruik kan maken van het internet.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie