Dossier coronavirusEconomieIn de persSubsidies

Nieuwe Vlaamse coronasubsidie voor getroffen bedrijven in augustus en september

Bovenop de eerder aangekondigde coronahinderpremie (premie voor verplichte sluiting), de coronacompensatiepremie (premie voor grote omzetdalingen vanaf 14 maart tot en met 30 april) en de corona-ondersteuningspremie (premie voor grote omzetdaling in mei of de eerste maand van de heropening) komt de Vlaamse overheid nu met nog een coronapremie. De nieuwe coronapremie is er voor ondernemingen die momenteel nog steeds een grote omzetdaling hebben ten gevolge van de coronamaatregelen.

Nieuwe coronahinderpremie van maximaal 15.000 euro

De nieuwe coronasubsidie dient aangevraagd te worden bij VLAIO en bedraagt 7,5% van de omzet die de onderneming in augustus en september 2019 realiseerden. Bovendien is de premie beperkt tot maximaal 15.000 euro.

De aanvraag voor de nieuwe coronasubsidie kan vanaf 1 oktober (wanneer de cijfers van augustus en september bekend zijn) worden ingediend. Wie nog steeds verplicht moet sluiten in augustus en september, denk vooral aan de eventsector, kan wel een voorschot aanvragen van maximaal 2.000 euro.

Voorwaarden voor de nieuwe coronasubsidie

De nieuwe coronasubsidie is er voor ondernemingen die ten gevolge van de coronamaatregelen in de maanden augustus en september een grote omzetdaling, minstens 60% minder dan vorig jaar, meemaken.

De nieuwe coronasubsidie is er zowel voor zelfstandigen (hoofd- of bijberoep) als vennootschappen met rechtspersoonlijkheid, buitenlandse ondernemingen met een vergelijkbaar statuut en verenigingen. De voorwaarde is wel dat ze al op 1 augustus 2020 hun actieve exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest hadden en onder het toepassingsgebied van de coronahinderpremie, de coronacompensatiepremie of de corona-ondersteuningspremie vielen. Ze moeten dus eerder al een aanvraag hebben ingediend voor minstens een van deze premies. Indien dat niet het geval is, kunnen ze wel nog aanspraak maken op de nieuwe coronasubsidie, maar dan moeten ze zelf bewijzen dat de omzetdaling het gevolg is van de coronamaatregelen en niet van andere factoren.

De Vlaamse overheid heeft geleerd van eerdere wantoestanden en voorziet een aantal beperkingen. Voor horecazaken en traiteurs geldt dat ze alleen een subsidie van meer dan 3.000 euro kunnen krijgen wanneer ze ook een witte kassa hebben. Daarnaast zijn er uitsluitingen voor een aantal ondernemingen. Patrimoniumvennootschappen en vennootschappen die eerder probeerden om te frauderen met een van de coronapremies kunnen de nieuwe coronasubsidie niet krijgen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie