FeaturedIn de persStraf

Opsporing drugs in het verkeer: vanaf vandaag is speekselanalyse toegestaan

Sla er de kranten van de afgelopen jaren maar even op na: er is al heel wat geschreven over de zogenoemde speekselanalyse. Een lang administratief proces ging er dan ook aan vooraf. Zo schreven wij eind juni 2018 nog dat er toen eindelijk een speekselafnameapparaat werd gekozen, de zogenoemde Drugs Intercept i2. Er waren echter nog een aantal administratieve struikelblokken te overwinnen.

Gunning speekselafnamesysteem

De Drugs Intercept i2 werd uiteraard niet zomaar gekozen. Het was het gevolg van een gunningsprocedure. De collector is een product van het Amerikaanse bedrijf OraSure Technologies. Bij een controle moet je de collector drie tot vijftien minuten in de mond houden. Nadien wordt de collector in een bijhorende tube geschoven en van een verzegeling voorzien, waarna het naar een erkend labo wordt verzonden.

Erkenning labo’s voor uitvoering speekselanalyse

Om de speekselanalyse ook effectief mogelijk te maken, dienden er eerst voldoende labo’s erkend zijn om het ook effectief uit te voeren. Op 23 maart kregen er verschillende labo’s een voorlopige erkenning, waarna zij vanaf 1 april mogen starten met de uitvoering van speekselanalyses. Het gaat om volgende labo’s:

  • Laboratorium AZ Groeninge;
  • Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie – NICC;
  • Het Laboratoire Toxicologie Médico-légale – CHUL.

Politiediensten kunnen drugs opsporen via speekselafname

Vanaf vandaag kunnen de politiediensten ook effectief de speekselafnameapparaten gebruiken om drugs in het verkeer op te sporen. Dat staat te lezen in een nieuw KB van 23 maart 2019 (BS 28 maart 2019) dat de inwerkingtreding regelt. Natuurlijk is het hier en daar wel nog even wachten op leveringen, maar spoedig zullen we ze bij controles zien verschijnen.

Toch maar beter geen lijntje snuiven en achter het stuur kruipen, is hoe dan ook de boodschap.

 

Geef een reactie