EconomieZelfstandig & Vennootschap

Reclame maken vaporshop: wat mag wel / niet?

De markt van de elektrische sigaret is in België strikt gereglementeerd. Aan de basis ligt een Europese richtlijn, maar in de praktijk is de Belgische wetgeving toch een stuk strikter. Een en ander is ook terug te vinden in het KB van 28 oktober 2016 inzake de vervaardiging en het in de handel brengen van elektronische sigaretten.

Net zoals dat voor tabaksproducten het geval is, is ook reclame maken voor een vaporshop strikt gereglementeerd. Hieronder lees je hoe je wel/niet reclame mag maken voor jouw vaporshop. Laat het alvast duidelijk zijn: de mogelijkheden om reclame te maken voor jouw vaporshop zijn heel beperkt.

Online reclame maken vaporshop

De online verkoop van liquids is in België verboden, tenzij binnen B2B-relaties of indien ze geen nicotine bevatten. Dit is meteen ook de reden waarom ieder dorp z’n eigen vaporshop heeft: het aanbod is volledig offline te situeren. Anderzijds is dit eveneens de verklaring waarom consumenten massaal hun liquids kopen bij Nederlandse en Franse websites, hoewel ook dat in principe niet is toegelaten.

Dit impliceert echter niet dat een vaporshop geen website of Facebookpagina mag bezitten. Echter mogen zij geen foto’s van de winkel bevatten, net zoals afbeeldingen van de producten. Het vermelden van prijskortingen, speciale presentaties of bijzondere acties (bv. Black Friday) zijn eveneens verboden.

Wat dan wel toegelaten is? De sobere vermelding van jouw bedrijfslogo, op voorwaarde dat het logo niet gelinkt is aan een merk van e-sigaretten of hun liquids. Verder mag je de contactgegevens van de winkel noteren, de technische specificaties vermelden, verwijzen naar studies en objectieve gegevens meegeven met betrekking tot de producten. Het gaat om een weergave van de merken, hun producten, hun delen van producten en hun prijzen, zoals ze verkrijgbaar zijn in de winkel. Deze weergave dient bovendien te gebeuren in neutrale letters. Schakel Caps Lock Of Andere Gekkigheden Dus Maar Uit.

Reclame maken vaporshop via flyers

Bovenstaande regels gelden ook voor reclame via flyers. Reclame maken voor vaporshops via flyers mag dus, maar mag bitter weinig bevatten. In de praktijk is het dan ook zelden een interessante piste.

Reclame maken in/aan vaporshop

In principe is het, mits uitzondering van bovenstaande voorbeelden, verboden om reclame te maken voor e-sigaretten en hun liquids. Voor krantenwinkels en gespecialiseerde verkooppunten heeft men een extra uitzondering voorzien. Het gaat om de locaties waar ook vandaag al tabaksreclame is toegestaan.

Zo mag je het merk van een product op een affiche of via lichtreclame aanbrengen in en aan de voorgevel van het gebouw. Aan de zijgevel of andere delen van het gebouw is het voorzien van deze reclame met andere woorden verboden.

Creatief omspringen met deze reglementering is niet zonder risico. Het is immers ook verboden om een sfeer of een beleving rond het vapen of rond een merk te creëren. In het verleden werd de tabaksgigant British American Tobacco bijvoorbeeld al veroordeeld omdat het een verkooppunt volledig liet inrichten in de kleuren en het logo van het merk.

Is reclame maken voor jouw vaporshop toegelaten? Ja, maar enkel in heel concrete gevallen en mits omkadering van een wel heel strikte wetgeving desomtrent.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie