BoeteEconomieFiscaalStrafZelfstandig & Vennootschap

RPR vermelden op mijn factuur: wat, wanneer en waarom?

Wanneer het gaat over de vermeldingen die verplicht op jouw factuur moeten verschijnen, duikt ‘RPR’ wel vaker eens op. Maar waarop slaat die vermelding? Wanneer en waar moet je het vermelden? En wat zijn de sancties indien je dat niet doet? Dat lees je in dit artikel.

Lees ook : Wat moet je als startup weten over factureren?

Wat is de RPR-vermelding?

De vermelding RPR verwijst naar het Rechtspersonenregister. Mogelijks herinner je je het nog onder de naam Handelsregister (HR). Het gaat om het register waarin de rechtspersonen (vennootschappen, vzw’s en stichtingen) zijn ingeschreven. De vermelding RPR wordt steeds gevolgd door het gerechtelijk arrondissement waaronder de rechtspersoon valt, eventueel gevolgd door de afdeling ervan.

De vermelding geeft aan waar jouw vennootschapsdossier wordt bijgehouden. Geen onbelangrijke informatie voor de tegenpartij.

Welke rechtbanken van Koophandel zijn er?

In principe moet de RPR-vermelding steeds gevolgd worden door de benaming van één van de volgende Rechtbanken van Koophandel (Ondernemingsrechtbanken) en de desbetreffende afdeling:

NederlandstaligFranstaligDuitstalig
Ondernemingsrechtbank (Rechtbank van Koophandel)Ondernemingsrechtbank (Rechtbank van Koophandel)Ondernemingsrechtbank (Rechtbank van Koophandel)
GentMons-CharleroiEupen
AntwerpenLuik
LeuvenBrussel
Nijvel
Brussel

Wat bij niet-vermelding van het rechtspersonenregister?

Zonder correcte RPR-vermelding spreken we van een foutief opgestelde factuur. Voor de klant is dat geen geldige reden om niet te betalen, maar je riskeert wel een boete. Bovendien kan de klant mogelijks het recht op aftrek van de aangerekende btw verliezen, hoewel het Europees Hof van Justitie al verschillende keren heeft gematigd (zie bv. HvJ 15.09.2016, Barlis en Sanetex). De boete voor ten onrechte afgetrokken btw bedraagt hoe dan ook 200% van de afgetrokken btw.

Lees ook: Is jouw factuur aftrekbaar als het niet btw-conform is?

Hoewel het Hof van Justitie klanten meer ruimte geeft om tegen zo’n boete in te gaan, bespaar je hen uiteraard veel moeite door gewoon jouw facturen correct op te stellen. Dus: met RPR-vermelding en verwijzing naar de desbetreffende afdeling, indien het gaat om een vennootschap, een stichting of een vzw.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie